Zorgpad
Gaatje in tussenschot hartkamers
Een 'gaatje' in het tussenschot van de hartkamers wordt ook wel een ventrikelseptumdefect (VSD) genoemd en is beter bekend als een 'hartruisje'. Een hartruisje kan onschuldig zijn, het gaatje groeit dan weer vanzelf dicht.
Maar soms is het wel ernstig. Door het gaatje stroomt dan bloed van de linker- naar de rechterhartkamer. Dit komt doordat de bloeddruk in de linkerhartkamer hoger is dan rechts. In de rechterhartkamer mengt het zuurstofarme bloed met het zuurstofrijke bloed. Het hart pompt het mengsel naar de longen. Via de longen stroomt het terug naar de linkerboezem en vervolgens weer naar de linkerhartkamer.
Vanwege het gaatje maakt dus een deel van het bloed opnieuw een rondje door het hart en de longen. Deze extra stroom bloed door het hart belast het hart en de longen. Het hart moet sneller en krachtiger pompen dan normaal. Dit kan leiden tot een hoge bloeddruk in de longslagader en hartfalen. Als het gaatje vlakbij een hartklep zit, dan kan de klep daardoor gaan lekken.
Oorzaken
Het gaatje ontstaat voor de geboorte. De oorzaak is meestal onbekend. Soms speelt erfelijkheid een rol of zijn er nog andere aangeboren (hart)afwijkingen.
Symptomen
Bij een klein gaatje merkt een kind niets. Meestal groeit het vanzelf dicht. Hoe groter de opening in het tussenschot, hoe eerder de symptomen optreden. Soms zijn de symptomen al merkbaar als baby.
Als het gaatje wat groter is of dicht bij de hartklep zit, kan uw kind het volgende merken:
- Sneller en zwaarder ademhalen.
- Moeite met de voeding hebben.
- In de groei achterblijven.
- Vaker luchtweginfecties oplopen.
Onderzoek
Hoe wordt de diagnose gesteld?
Download nu de Behandelpad app
Deze gratis app bevat handige informatie over onderzoeken, behandelingen, afdelingen en hulpverleners waar u mee te maken krijgt.
Klik op het onderstaande logo voor de betreffende appstore:
Een gat in het tussenschot van de hartkamers wordt soms pas op latere leeftijd ontdekt. Meestal ontdekt de arts het doordat hij een hartruis hoort via de stethoscoop. Het geruis ontstaat doordat bloed van de ene naar de andere hartkamer stroomt.
Op een echo kan de arts zien of er een gaatje in het tussenschot van de hartkamers zit en waar dit zich bevindt. Ook controleert de arts de grootte van de hartkamers en boezems en kijkt hij of er klepafwijkingen zijn.
Behandelmogelijkheden
Welke behandelingen zijn er mogelijk?
Kinderen met een hartafwijking worden altijd doorverwezen naar een gespecialiseerd kinderziekenhuis voor de behandeling. Bijvoorbeeld het Sophie Kinderziekenhuis van het Erasmus MC in Rotterdam.
Als uw kind wordt doorverwezen voor behandeling, dan krijgt u in dat ziekenhuis alle informatie.
Op de website van de Hartstichting vindt u ook al veel informatie.