Zorgpad
Ulnaropathie (beklemming van de elleboogzenuw)
Als uw pink en ringvinger gevoelloos zijn en tintelen, kan het zijn dat de zenuw in uw elleboog bekneld is. Dit heet ulnaropathie. Wanneer rust en houdingadviezen niet helpen, kan een operatie uitkomst bieden. De plastisch chirurg beoordeelt welke behandeling voor u het meest geschikt is. Na de behandeling wordt de nazorg en revalidatie op uw persoonlijke situatie afgestemd.
Zorg
Hoogwaardige zorg
Een operatie in het speciale Centrum voor Hand- en Polschirurgie is de beste oplossing als de aandoening aan uw hand en vingers ernstig is. De combinatie van plastisch chirurgen die gespecialiseerd zijn in hand- en polschirurgie, goede voorlichting, handtherapie en handrevalidatie maken dat u bij ons voor uw handoperatie aan het juiste adres bent.
Een team van ervaren plastisch chirurgen, reumatologen en het handrevalidatieteam (revalidatie arts, ergotherapeuten en fysiotherapeuten) staat klaar om u zo snel mogelijk te behandelen. De samenwerkende specialisten stemmen uw behandeling met elkaar af. Hierdoor is uw behandeling efficiënt en van een hoog niveau.
Aantal behandelingen
In 2010 bezochten ruim 4100 patiënten voor het eerst de polikliniek Plastische chirurgie van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Er zijn 1800 verrichtingen in dagbehandeling gedaan en 420 patiënten werden opgenomen in de kliniek.Ulnaropathie
Beklemming van de elleboogzenuw, ulnaropathie
Bij ulnaropathie is een zenuw in de elleboog in de knel geraakt. Vaak kan er echter geen specifieke oorzaak gevonden worden. De zenuw loopt vanaf de binnenkant van de bovenarm via de binnenkant van de elleboog naar de pinkmuis.
Bijna alle patiënten met een beknelde elleboogzenuw hebben last van gevoelloosheid en tintelingen van pink en ringvinger. Daarnaast kunt u ook last hebben van krachtverlies, verminderde vaardigheid, pijn en krampen. Ook ’s nachts kunnen deze klachten optreden.
De diagnose wordt gesteld op basis van de typische klachten, een onderzoek van de handfunctie en een zenuwgeleidingsonderzoek (EMG).
Behandelingen
Behandelmogelijkheden
Eerst bekijken we of uw klachten verminderen door het vermijden van bepaalde handelingen en houdingsadviezen. Wanneer dit niet of onvoldoende het geval is of als er al sprake is van ernstige klachten, beoordeelt de plastische chirurg welke operatie voor u het beste is.
De plastisch chirurg voert de operatie uit in dagbehandeling. Dit betekent dat u op de dag van de operatie weer naar huis kunt. Vooraf bespreekt de anesthesioloog met u of plaatselijke verdoving van de arm of algehele narcose nodig is.
De plastisch chirurg opent de huid bij de elleboog en legt de zenuw vrij. De operatie duurt ongeveer een halfuur. De huid wordt met hechtingen gesloten. U krijgt een drukverband.
Na operatie
Na de operatie
Als het niet te veel pijn doet, mag u uw arm na de operatie weer bewegen. Met zwaar tillen moet u wachten tot twee maanden na de operatie.
Tien tot veertien dagen na de operatie, komt u voor controle terug op de polikliniek van ons Centrum voor Hand- en Polschirurgie. De hechtingen worden dan verwijderd.
Vaak duurt het enige maanden tot een jaar voordat de klachten helemaal verdwenen zijn.
Vergoeding
Vergoeding
Het basispakket van uw zorgverzekering vergoedt medisch noodzakelijke ingrepen.
Afspraak
Afspraak maken?
Er is altijd een persoonlijk gesprek met de plastisch chirurg nodig om tot een gericht behandelplan te komen.
Voor het maken van een afspraak kunt u ons bereiken via telefoonnummer (078) 652 32 66 van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 uur en 12.00 uur.