Zorgpad

Proximale rij carpectomie (polsslijtage)

Ernstige pijnklachten in uw pols kunnen worden veroorzaakt door slijtage van de handwortelbeentjes. U kunt uw pols minder goed bewegen doordat uw pols stijf en soms ook gezwollen is. Soms kan een operatie uitkomst bieden waarbij de versleten botjes worden verwijderd. Dit heet een proximale rij carpectomie.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenHand en Pols ChirurgieBehandelingenProximale rij carpectomie (polsslijtage)
  1. Zorg

    Hoogwaardige zorg

    Een operatie bij de polikliniek voor Hand en Polschirurgie is de beste oplossing als de aandoening aan uw hand en vingers ernstig is. De combinatie van plastisch chirurgen die gespecialiseerd zijn in hand- en polschirurgie, goede voorlichting, handtherapie en handrevalidatie maken dat u bij ons voor uw handoperatie aan het juiste adres bent.

    Een team van ervaren hand/pols chirurgen, reumatologen en het handrevalidatieteam (revalidatie arts, ergotherapeuten en fysiotherapeuten) staat klaar om u zo snel mogelijk te behandelen. De samenwerkende specialisten stemmen uw behandeling met elkaar af. Hierdoor is uw behandeling efficiënt en van een hoog niveau.

    Aantal behandelingen

    In 2010 bezochten ruim 4100 patiënten voor het eerst de polikliniek Plastische chirurgie van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Er zijn 1800 verrichtingen in dagbehandeling gedaan en 420 patiënten werden opgenomen in de kliniek.

  2. Polsslijtage

    Polsslijtage

    In een gezond gewricht zijn de uiteinden van de botten bedekt met een laagje kraakbeen, zodat de pols soepel kan bewegen. Door verschillende oorzaken kan de onderlinge verhouding van de handwortelbeentjes veranderen: een val, ongeluk, breuk of verminderde doorbloeding (ziekte van Kienböck) in het maanvormig beentje. Er kan dan slijtage in de pols ontstaan (ook wel artrose genoemd). Slijtage in de pols geeft pijnklachten, zwelling en een verminderde beweeglijkheid. Deze klachten kunnen u in uw dagelijks leven en uw werk beperken.

    Klachten
    Bij een beschadigde of versleten pols kunt u last hebben van:
    • Pijn
    • Stijfheid
    • Soms een krakend geluid bij bewegen
    • Zwelling van het polsgewricht

    In de loop van de tijd kan er ook sprake zijn van:
    • Bewegingsbeperkingen
    • Standsveranderingen
    • Instabiliteit

  3. Proximale rijcarpectomie

    Proximale rijcarpectomie

    Wanneer vooral slijtage in de eerste rij handwortelbeentjes zit, kunnen uw klachten verholpen worden door een zogeheten proximale rij carpectomie. Bij deze operatie wordt de eerste rij handwortelbeentjes verwijderd. De overige botjes worden door bandjes in de pols op zijn plaats gehouden. Na de operatie is de pols iets minder beweeglijk dan een gezond polsgewricht.

         Voor de operatie                           Na de operatie

  4. Operatie

    De operatie

    De operatie wordt uitgevoerd op de operatiekamer van de polikliniek  voor Hand- en Polschirurgie. Vooraf bespreekt de anesthesioloog met u of plaatselijke verdoving van de arm of algehele narcose nodig is. De operatie duurt ongeveer anderhalf uur.

    De plastisch chirurg maakt een snede over de bovenzijde van uw pols. Hierna worden de drie botjes losgemaakt en verwijderd. De wond wordt meestal gehecht met oplosbare hechtingen.
    Na het hechten wordt een gipsspalk aangelegd.

  5. Na operatie

    Na de operatie

    Zeven tot tien dagen na de ingreep, komt u voor controle terug op de polikliniek voor Hand en Pols Chirurgie.
    U draagt de gipsspalk twee tot drie weken. De hand/pols chirurg bespreekt dit met u.

  6. Handrevalidatie

    Aanvullende handrevalidatie

    Nadat de gipsspalk verwijderd is, kunt u beginnen met de revalidatie. Hiervoor werken wij nauw samen met het handrevalidatieteam van het HPCD (Hand en Pols Centrum Dordrecht.) Bij dit centrum werken onder meer een revalidatiearts en handtherapeuten (gespecialiseerde ergo- en fysiotherapeut) Uiteraard kunt u ook een revalidatiearts en handentherapeut elders bezoeken.  

    U krijgt voor de vinger en polsspieren oefeningen mee voor thuis. De spieren en pezen moeten zich aanpassen aan de kortere lengte van de pols.

    Na een revalidatieperiode van gemiddeld drie tot vier maanden is de pols meestal weer zo hersteld dat u uw werkzaamheden kunt hervatten. Dit hangt uiteraard ook af van het werk dat u doet.
    Na zes tot negen maanden is de kracht in uw pols gemiddeld zeventig procent ten opzichte van uw andere pols.
    De beweeglijkheid is gemiddeld vijftig procent ten opzichte van uw andere pols. De pijn zal na de operatie grotendeels verdwijnen, maar u kunt wel tijdelijk een ander soort pijn (prikkelingen of tintelingen) ervaren. Deze pijn zal na enkele weken geleidelijk minder worden.

  7. Vergoeding

    Vergoeding

    Het basispakket van uw zorgverzekering vergoedt medisch noodzakelijke ingrepen.

  8. Meer weten?

    Meer weten?

    De informatie op deze website is niet volledig. Het is een beknopte samenvatting van de folder die u hier kunt downloaden. In deze folder leest u meer over de operatietechnieken, complicaties, de nazorg en handrevalidatie.

  9. Afspraak maken?

    Afspraak maken?

    Er is altijd een persoonlijk gesprek met de hand/pols chirurg nodig om tot een gericht behandelplan te komen.

    Voor het maken van een afspraak kunt u ons bereiken via telefoonnummer (078) 652 32 66 van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 uur en 12.00 uur.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenHand en Pols ChirurgieBehandelingenProximale rij carpectomie (polsslijtage)
Naar boven