Zorgpad

Mallet finger (hamervinger)

Bij een mallet finger blijft het topje van de vinger in buigstand staan. De behandeling bestaat uit het dragen van een spalk of het operatief verkorten van de pees. Eerst bekijkt de plastisch chirurg welke behandeling voor u het meest geschikt is. Na de behandeling wordt de nazorg en revalidatie op uw persoonlijke situatie afgestemd.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenHand en Pols ChirurgieBehandelingenMallet finger (hamervinger)
  1. Zorg

    Hoogwaardige zorg

    Een operatie in het speciale Centrum voor Hand- en Polschirurgie is de beste oplossing als de aandoening aan uw hand en vingers ernstig is. De combinatie van plastisch chirurgen die gespecialiseerd zijn in hand- en polschirurgie, goede voorlichting, handtherapie en handrevalidatie maken dat u bij ons voor uw handoperatie aan het juiste adres bent.

    Een team van ervaren plastisch chirurgen, reumatologen en het handrevalidatieteam (revalidatie arts, ergotherapeuten en fysiotherapeuten) staat klaar om u zo snel mogelijk te behandelen. De samenwerkende specialisten stemmen uw behandeling met elkaar af. Hierdoor is uw behandeling efficiënt en van een hoog niveau.

    Aantal behandelingen
    In 2010 bezochten ruim 4100 patiënten voor het eerst de polikliniek Plastische chirurgie van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Er zijn 1800 verrichtingen in dagbehandeling gedaan en 420 patiënten werden opgenomen in de kliniek.

  2. Mallet Finger

    Mallet finger, afgescheurde strekpees

    Een mallet finger ontstaat meestal door een directe klap op de top van een gestrekte vinger. De strekpees van het laatste kootje scheurt af, waarbij soms ook een stukje bot kan afscheuren. Het is een typische sportblessure, maar kan ook bij dagelijkse activiteiten opgelopen worden.


    afbeelding: Mallet-vinger (wijsvinger linker hand)

    De vinger is pijnlijk en gezwollen rondom het gewricht van de laatste vingerkoot. Ook kan er sprake zijn van drukpijn tussen de nagel en het laatste gewricht. De vingertop is licht gebogen, waardoor men niet zelf de vingertop kan strekken. Dit hangende topje lijkt op een hamertje.

    Als een Mallet-vinger niet wordt behandeld, kan na verloop van tjid een swanneck (zwanenhalsmisvorming) ontstaan. Dit is een gebogen stand van de vinger.
     

  3. Behandelingen

    Behandelmogelijkheden

    Bij een mallet finger bestaat de behandeling uit het dragen van spalk of een operatie. Meestal kan een mallet finger met een spalk behandeld worden. De afgescheurde pees kan door rust herstellen. Als ondanks de spalk de vinger krom blijft staan, kan een operatie overwogen worden. Dit kan verdere kromstand van de vinger voorkomen. Een operatie is noodzakelijk als er bijvoorbeeld een stukje bot afgescheurd is.
     

    afbeelding: Mallet-spalk

    Mallet-spalk
    Om het topje van de vinger wordt zes tot acht weken een spalk aangebracht. Deze spalk moet u dag en nacht omhouden, omdat anders de herstellende pees weer kan afscheuren. Na deze periode draagt u de spalk nog vier weken ’s nachts.

    De operatie
    De plastisch chirurg voert de operatie op een poliklinische operatiekamer of in dagbehandeling uit. Dit betekent dat u na de operatie weer naar huis kunt. U hoeft hiervoor dus niet in het ziekenhuis te worden opgenomen. Vooraf bespreekt de anesthesioloog met u of plaatselijke verdoving van de arm of algehele narcose nodig is.

    De plastisch chirurg maakt een snede van 1-2 cm aan de bovenzijde van de vinger ter hoogte van het gewricht van het laatste vingerkootje. Daarna verkort de hij de pees van de mallet finger. Zo kan de vinger weer een normale stand aannemen.

    Soms wordt een metalen pennetje gebruikt. Dit pennetje zet het laatste vingerkootje weer in de strekstand. In zes weken tijd kan deze goed aangroeien.


    afbeelding: Metalen pennetje in het laatste vingerkootje

    De operatie duurt 30 Minuten. De huid wordt met hechting gesloten. U krijgt een drukverband om uw vinger en een mitella om uw arm in te laten rusten.

  4. Na operatie

    Na de operatie

    Tien tot veertien dagen na de ingreep, komt u voor controle terug op de polikliniek van ons Centrum voor Hand- en Polschirurgie. Het drukverband en de hechtingen worden dan verwijderd.

    Wanneer er een metalen pennetje geplaatst is, wordt deze na zes weken poliklinisch verwijderd. Daarna gaat u oefenen met het buigen van uw vinger.
     

  5. Handrevalidatie

    Aanvullende handrevalidatie

    Handrevalidatie is meestal niet nodig. Wanneer de mallet finger niet goed herstelt, krijgt u oefeningen om de coördinatie en kracht in uw vinger terug te krijgen.

  6. Vergoeding

    Vergoeding

    Het basispakket van uw zorgverzekering vergoedt medisch noodzakelijke ingrepen.

  7. Meer weten?

    Meer weten?

    De informatie op deze website is niet volledig. Het is een beknopte samenvatting van de folder. In de folder die u hier kunt downloaden, leest u meer over de operatietechnieken, complicaties, de nazorg en handrevalidatie.

  8. Afspraak

    Afspraak maken?

    Er is altijd een persoonlijk gesprek met de plastisch chirurg nodig om tot een gericht behandelplan te komen.

    Onze medewerkers maken graag een passende afspraak. U kunt ons bereiken via telefoonnummer (078) 652 32 66 van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 12.00 uur.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenHand en Pols ChirurgieBehandelingenMallet finger (hamervinger)
Naar boven