Zorgpad

LCTH-fusie pols

Als u ernstige pijnklachten van uw pols heeft en uw pols moeilijk kunt bewegen, kan dit komen doordat het kraakbeen tussen de handwortelbeentjes beschadigd of versleten is. Dan kan LCTH-fusie (het vastzetten van uw pols) uitkomst bieden. Na de operatie verbetert de kracht en beweeglijkheid van uw pols meestal. Een gespecialiseerd revalidatieteam staat voor u klaar om te helpen uw pols na de operatie weer optimaal te kunnen gebruiken.

  1. Zorg

    Hoogwaardige zorg

    Een operatie in het speciale Centrum voor Hand- en Polschirurgie is de beste oplossing als de aandoening aan uw hand en vingers ernstig is. De combinatie van plastisch chirurgen die gespecialiseerd zijn in hand- en polschirurgie, goede voorlichting, handtherapie en handrevalidatie maken dat u bij ons voor uw handoperatie aan het juiste adres bent.

    Een team van ervaren plastisch chirurgen, reumatologen en het handrevalidatieteam (revalidatie arts, ergotherapeuten en fysiotherapeuten) staat klaar om u zo snel mogelijk te behandelen. De samenwerkende specialisten stemmen uw behandeling met elkaar af. Hierdoor is uw behandeling efficiënt en van een hoog niveau.

    Aantal behandelingen
    In 2010 bezochten ruim 4100 patiënten voor het eerst de polikliniek Plastische chirurgie van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Er zijn 1800 verrichtingen in dagbehandeling gedaan en 420 patiënten werden opgenomen in de kliniek.

  2. Versleten kraakbeen

    Versleten kraakbeen

    In een gezond gewricht zijn de uiteinden van de botten bedekt met een laagje kraakbeen. Hierdoor kunnen de handwortelbeentjes soepel bewegen. Door een val kunnen de gewrichtsbanden in de hand verrekken of afscheuren. Hierdoor kan instabiliteit tussen de handwortelbeentjes ontstaan of kan er één afbreken. De botjes liggen dan niet meer mooi naast elkaar en kunnen zo op den duur slijtage (arthrose) veroorzaken.

    Het onderling vastzetten (fusie) van de handwortelbeentjes is soms een oplossing wanneer het kraakbeen ernstig beschadigd is of versleten. Vier handwortelbeentjes worden vastgezet, één handwortelbeentje (het os scaphoïd) wordt geheel of gedeeltelijk verwijderd.


       Voor de operatie                                Na de operatie

  3. Klachten

    Klachten

    Slijtage veroorzaakt meestal zwelling, pijn, bewegingsbeperking en krachtsverlies. Als de slijtage erger wordt, treedt de pijn ook op bij kleine bewegingen. Deze klachten kunnen u in uw dagelijks leven beperken. Wanneer het kraakbeen tussen beide rijen handwortelbeentjes versleten is, kan een LTCH-fusie uitkomst bieden.



    Plaatje met schroefjes waarmee uw pols wordt vastgezet

  4. Operatie

    De operatie, LCTH-fusie

    De operatie wordt uitgevoerd op de operatiekamer van het Centrum voor Hand- en Polschirurgie. Vooraf bespreekt de anesthesioloog met u of plaatselijke verdoving van de arm of algehele narcose nodig is. De operatie duurt ongeveer twee uur.

    De plastisch chirurg maakt een snede over de bovenzijde van uw pols. Voor het vastzetten van de handwortelbeentjes gebruikt de plastisch chirurg een speciaal plaatje met schroefjes (zie afbeelding). Door dit plaatje kunnen de vier botjes aan elkaar groeien. Een enkele keer is het nodig om bot uit de heup te gebruiken. Dit wordt tijdens de operatie bepaald.

    De wond van de pols wordt meestal gehecht met oplosbare hechtingen. Direct na de operatie krijgt u een gipsspalk om uw pols en onderarm. U blijft één nacht in het ziekenhuis.

  5. Na de operatie

    Na de operatie

    Meteen na de operatie begint u met het bewegen van uw vingers. Eén week na de operatie komt u terug op de polikliniek Plastische Chirurgie. Het gips mag eraf en u krijgt een nieuwe gipsspalk. Vier tot vijf weken later wordt de gipsspalk verwijderd.

  6. Handrevalidatie

    Handrevalidatie

    Na de laatste poliklinische controle begint u met de revalidatie onder begeleiding van het handrevalidatieteam. U krijgt oefeningen mee voor thuis om uw pols weer soepel te maken en om de kracht te verbeteren.

    Na een revalidatieperiode van drie maanden is de kracht en beweeglijkheid gemiddeld 70% ten opzichte van uw andere pols. Soms is de lenigheid van de pols minder dan voor de operatie.

  7. Vergoeding

    Vergoeding

    Het basispakket van uw zorgverzekering vergoedt medisch noodzakelijke ingrepen.

  8. Meer weten?

    Meer weten?

    De informatie op deze website is niet volledig. Het is een beknopte samenvatting van de folder die u hier kunt downloaden. In deze folder leest u meer over de operatietechnieken, complicaties, de nazorg en handrevalidatie.

  9. Afspraak

    Afspraak maken?

    Er is altijd een persoonlijk gesprek met de plastisch chirurg nodig om tot een gericht behandelplan te komen.

    Onze medewerkers maken graag een passende afspraak. U kunt ons voor het maken van een afspraak bereiken via telefoonnummer (078) 652 32 66 van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 uur en 12.00 uur.

Naar boven