Wetenschappelijk onderzoek
In het Albert Schweitzer ziekenhuis doen we (mee aan) wetenschappelijk onderzoek. Er zijn verschillende studies waar uw gynaecoloog u voor kan vragen. Meedoen is altijd vrijwillig. Ook als u eerder aangegeven heeft mee te willen doen aan een onderzoek, dan kunt u altijd zonder een reden te vermelden, stoppen met het onderzoek.
Er zijn drie soorten medisch-wetenschappelijk onderzoek. Hiermee willen onderzoekers:
- Betere behandelingen van ziekten vinden. Denk dan bijvoorbeeld aan een beter medicijn of een nieuwe methode tijdens een operatie.
- Meer over een ziekte te weten te komen. Hoe gaat het met mensen als een bepaalde therapie wordt ingezet? Is er een groep mensen die meer kans heeft om een ziekte op te lopen?
- Betere manieren vinden om ziekte op te sporen of vast te stellen. Hoe sporen we kanker eerder op?
Hoe gaat medisch-wetenschappelijk onderzoek?
U zult nooit zonder uw toestemming meedoen aan een onderzoek. Meedoen is ook altijd vrijwillig. Ook als het onderzoek al is begonnen, kunt u altijd stoppen.
U zult vooraf mondelinge en schriftelijk informatie over het onderzoek krijgen. Indien gewenst kunt u altijd een onafhankelijk arts die veel van het onderwerp afweet maar niet bij het onderzoek betrokken is, raadplegen. Indien u besluit mee te doen, dan zet u een handtekening.
In sommige onderzoeken worden alleen gegevens verzameld. Er zijn ook onderzoeken waarbij nieuwe behandelingen, operaties of medicijnen worden getest. Meestal vergelijkt de onderzoeker deze met de bestaande behandelingen, operaties en medicijnen. Het kan zijn dat als u besluit mee te doen met een onderzoek, dat u niet mag weten welke behandeling u krijgt. Soms weet uw eigen arts en de onderzoeker ook niet welke behandeling u krijgt. Als een onderzoek is afgerond en er geen vragenlijsten meer worden verstuurd, dan heeft u het recht te weten welke behandeling u heeft gekregen. Het kan zijn dat u gevraagd wordt om vragenlijsten in te vullen. Dit geeft ons belangrijke informatie om beter te begrijpen hoe patiënten met een bepaald ziektebeeld zich voelen.
Bijna al het wetenschappelijk onderzoek heeft geen direct voordeel voor uzelf. Wij zullen u niet vragen voor wetenschappelijk onderzoek als we denken dat de nieuwe methode minder goed is dan de bestaande methode. Al het onderzoek wordt vooraf gecontroleerd door een medisch ethische commissie.