Gynaecologisch oncologisch spreekuur
Bij verdenking op kwaadaardige aandoeningen of een voorstadium daarvan krijgt u een afspraak op het gynaecologisch oncologisch spreekuur. U kunt bij ons gynaecologisch oncologische spreekuur (altijd) binnen 1 week terecht. De afdeling Gynaecologie houdt zich bezig met de diagnostiek en behandeling van kwaadaardige aandoeningen van de vrouwelijke geslachtsorganen. Dit zijn tumoren die uitgaan van de baarmoeder, baarmoederhals, eierstokken, vagina en vulva.
Bij verdenking op kwaadaardige aandoeningen of een voorstadium daarvan kan een eerste onderzoek worden uitgevoerd door de algemeen gynaecoloog. Daarna wordt de behandeling overgenomen door twee gynaecologen, dr. L. Hofman en dr. G. Nieuwenhuizen.
Daarnaast worden alle patiënten in een multidisciplinair team besproken. Er is een nauwe samenwerking met de gynaecologisch oncologen uit het Erasmus MC. Vaak krijgt u een operatieve ingreep aangevuld met chemotherapie en/of bestraling. De behandeling kan ook andersom verlopen. Voor een zorgvuldig uitgestippelde en passende behandeling van kwaadaardige aandoeningen werken wij samen met onder andere de radiotherapeut en medisch oncologen.
Mocht u op dit spreekuur komen voor een uitslag dan raden we u aan iemand mee te nemen. Als een uitslag tegen of meevalt, is het altijd prettiger om met z’n tweeën te zijn. Daarnaast horen twee mensen ook meer dan één.
Bereikbaarheid
U kunt het oncologisch spreekuur bereiken via het telefoonnummer (078) 654 64 46 van de afdeling Gynaecologie.
Oncologieverpleegkundigen
Op het gynaecologisch oncologisch spreekuur van het ASz, wordt er gewerkt met 2 oncologieverpleegkundigen. Een oncologieverpleegkundige is gespecialiseerd in het vakgebied oncologie en met name de gynaecologische oncologie.
De rol van de oncologieverpleegkundigen is het begeleiden van patiënten tijdens hun behandeling en erna. Vanaf het moment dat de patiënt “het slecht nieuwsgesprek “ krijgt, is de oncologieverpleegkundige nauw betrokken. Ze zijn het vaste aanspreekpunt (casemanager) en bieden ondersteuning en handvaten om de emotionele kant van de ziekte te verwerken. De oncologieverpleegkundige is er voor de patiënt met kanker en haar naasten. Zowel voorafgaand als tijdens een ziekenhuisopname, op de polikliniek en in de thuissituatie (door telefonische consulten) is de oncologieverpleegkundige bereikbaar.
Het doel van het eerste gesprek met een oncologieverpleegkundige is om patiënten goed voor te bereiden op het komende behandeltraject. Alle vragen die de patiënt heeft, kunnen aan de oncologieverpleegkundige gesteld worden. Als patiënten thuis tegen problemen aanlopen, kunnen ze ook altijd contact opnemen.
Psychosociale problemen moeten tijdig gedetecteerd worden om de kwaliteit van leven van patiënten te optimaliseren. Oncologieverpleegkundigen spelen hierbij een belangrijke ondersteunende rol. De verpleegkundige begeleiding tijdens behandeling zal het monitoren en managen van emotionele en fysieke problemen zijn, in samenwerking met de patiënt.
Lastmeter
Op ons gynaecologische spreekuur werken we met de lastmeter. De lastmeter is een meetinstrument om de eventuele psychosociale problemen te detecteren.
De lastmeter is een vragenlijst die een oncologische patiënt invult en daarna met de oncologieverpleegkundige bespreekt. Uit de antwoorden op de vragen wordt duidelijk welke problemen of zorgen de oncologische patiënt ervaart en of er behoefte is aan extra ondersteuning. De lastmeter is een meetinstrument wat een leidraad is tijdens de gesprekken tussen de oncologische patiënt en de oncologieverpleegkundige. De lastmeter kan op meerdere momenten tijdens het behandeltraject of de follow-up gesprekken ingezet worden. Samen staan we met de patiënt stil bij wat goed gaat en wat minder. Er wordt samen gekeken of extra zorg nodig is en wie die zorg het beste kan geven.