Eerste consult bij gynaecoloog
Als u voor de eerste keer naar de gynaecoloog gaat, kan dat soms best spannend zijn. Het kan dan helpen als u ongeveer weet wat u te wachten staat. Hieronder leest u wat er gebeurt tijdens een eerste afspraak bij de gynaecoloog. Natuurlijk heeft elke gynaecoloog en eigen werkwijze en hangt het af van de klachten die u heeft, welke onderzoeken er worden gedaan. Daarom kan het zijn dat uw eerste afspraak niet precies hetzelfde verloopt.
Hoe verloopt zo’n eerste afspraak?
Via de huisarts wordt u verwezen naar de polikliniek Gynaecologie. U kunt zelf kiezen bij welke gynaecoloog of gynaecoloog in opleiding u een afspraak wilt. Onder het kopje 'Het behandelteam' leest u wie dat zijn. Een eerste afspraak begint meestal met een gesprek. De gynaecoloog vraagt u welke klachten u heeft en waarom u verwezen bent.
Naast vragen over uw algemene gezondheid, stelt de gynaecoloog ook vragen over uw menstruatie en afscheiding. U kunt deze vragen vast voorbereiden. Ook helpt het als u een lijstje maakt met alles wat de gynaecoloog volgens u moet weten over uw klachten en een lijstje met alle vragen die u wilt stellen.
Het inwendige onderzoek
Na het gesprek zijn er verschillende onderzoeken mogelijk. Vaak is een inwendig onderzoek nodig. Meestal worden als eerste de uitwendige geslachtsorganen bekeken. Vervolgens wordt een instrumentje (dat de vorm heeft van een eendenbek) de vagina ingebracht, waardoor de baarmoedermond kan worden onderzocht. Eventueel kan er een uitstrijkje van de baarmoedermond worden gemaakt.
Tot slot kan het nodig zijn dat de gynaecoloog de vagina en de geslachtsorganen met de hand onderzoekt, dan brengt hij of zij twee gehandschoende vingers in de vagina en tast zo de vaginawand en de baarmoedermond af. Dit onderzoek geeft de gynaecoloog meer informatie over de eierstokken en de baarmoeder zelf.
De echografie
Een ander onmisbaar onderzoek in de gynaecologie is de echografie. Dit onderzoek is vooral bekend door de zwangerschapsecho's waarbij de ongeboren baby kan worden bekeken. Met deze methode kunnen ook (afwijkingen in) de eierstokken en de baarmoeder in beeld worden gebracht.
Tips voor de eerste afspraak
Bang of gespannen zijn voor een inwendig onderzoek is heel normaal. Vertelt u dit gerust aan de gynaecoloog of aan de doktersassistente. Hieronder leest u verschillende tips om het inwendige onderzoek prettiger te laten verlopen:
- Als u wilt dat een vrouw het onderzoek doet, omdat u zich daar prettiger bij voelt, kun u dit bij het maken van de afspraak aangeven.
- U mag iemand meenemen, bijvoorbeeld een partner of vriendin. Dat maakt zo'n eerste bezoek al wat minder spannend.
- Maak de afspraak op een dag dat u niet ongesteld bent. Voor de gynaecoloog maakt het meestal niet veel uit, maar u voelt zich er waarschijnlijk gemakkelijker bij.
- Hoe beter u uw onderlichaam kunt ontspannen, hoe minder u het onderzoek zult voelen. Er bestaan verschillende ontspanningsoefeningen van de bekkenbodemspieren. Lees ze eens door en oefen thuis alvast een keer.
- Ga vlak voor het onderzoek altijd eerst nog even plassen. Een lege blaas maakt het onderzoek een stuk comfortabeler.
- Tijdens het onderzoek moet u uw onderkleding uittrekken. Als u wilt kunt u daar rekening mee houden, door bijvoorbeeld een rok te dragen. Dan hoeft u enkel uw panty of maillot en ondergoed uit te doen.
- Luister vlak voor het onderzoek wat muziek, lees een boek of doe iets anders ontspannends.
- Het kan zijn dat u na het onderzoek last hebt van wat bloedverlies, houd daar rekening mee bij het kiezen van je ondergoed.
- Meer algemene tips voor in de spreekkamer vindt u hier.