Overgangsklachten
De laatste menstruatie wordt ook wel menopauze genoemd. De jaren voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken. Deze periode wordt de overgang genoemd. De duur van de overgang verschilt bij elke vrouw. Globaal is de overgangsperiode in te delen in de:
- Premenopauze: de tijd tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de menopauze (laatste menstruatie) van ongeveer vier jaar.
- Postmenopauze: de tijd na de menopauze van twee á drie jaar.
Overgangsklachten kunnen vijf tot tien jaar of soms zelfs langer bestaan. De overgangsjaren is ook de levensfase waarin andere belangrijke veranderingen plaatsvinden: de kinderen worden zelfstandig, ouders vragen meer zorg en aandacht en ook in uw werk kan het nodig zijn dat u zich afvraagt hoe u verder wilt. De overgang is een natuurlijk fase in het leven van iedere vrouw. Ook in deze periode kunt u volop in het leven staan en actief blijven.
De overgang is een periode die gemende gevoelens kan oproepen. Typische overgangsverschijnselen zijn opvliegers en nachtelijk transpireren. Dit komt door de schommeling in de hoeveelheid oestrogenen in het bloed.
Gevolgen op de korte termijn zijn: droge huid en slijmvliezen, klachten van de schade die kan ontstaan tijdens het vrijen door de droge slijmvliezen en seksuele veranderingen (door de daling van het testosteron in het bloed) en klachten van de urinewegen zoals het verzakken van de blaas. Gevolgen op de lange termijn zijn: botontkalking en meer risico’s op hart- en vaatziekten (dan voor de overgangsfase).
Onderzoeken
Alleen als de overgang voor uw 45e jaar lijkt te beginnen, heeft bloedonderzoek nut. Bloedonderzoek op de derde dag van de menstruatie kan worden nagegaan of het FSH (hormoon dat ervoor zorgt dat uw eicel tot rijping komt) verhoogd en het oestrogeen verlaagd is. Maar dit onderzoek zal niet aangeven wanneer uw menstruaties stoppen.
Behandelingen
De overgang is een natuurlijk proces waarbij de klachten uiteindelijk ook zonder medicijnen zullen verdwijnen. Praten met vrouwen in dezelfde situatie geeft vaak herkenning, waardoor u sommige klachten beter zult kunnen begrijpen. Wanneer u de klachten erg vervelend vindt, kan dit een reden zijn om medicijnen te gaan gebruiken. Bespreek bij overgangsklachten met uw gynaecoloog de voor- en nadelen van medicijnen (eventueel met hormonen), in uw specifieke situatie.
Vaginale klachten, zoals droogheid, afscheiding of pijn bij het vrijen of urinewegklachten kunnen meestal behandeld worden met vaginale zetpillen, crème, tabletten of een ring. U kunt de mogelijkheden hierover bespreken met uw gynaecoloog.
Voor meer informatie kunt u ook onze folder over de overgang lezen of contact opnemen met onze polikliniek.