Endometriose
Bij endometriose komt er baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder voor. Dit kan pijn doen tijdens de menstruatie, geslachtsgemeenschap, bij ontlasting of bij het plassen. Ook kunnen problemen met de vruchtbaarheid ontstaan. Geschat wordt dat van alle vrouwen die menstrueren, ongeveer twintig procent endometriose heeft. Maar endometriose hoeft niet altijd klachten te geven.
Onderzoeken
Bij het vermoeden van endometriose kunnen er verschillende onderzoeken plaatsvinden: een gynaecologisch onderzoek met behulp van een spreider (speculum), echoscopisch onderzoek, bloedonderzoek of een kijkoperatie (diagnostische laparoscopie). De gynaecoloog bespreekt met u welk onderzoek voor u het meest geschikt is.
Behandelingen
Als u geen klachten heeft, hoeft de endometriose niet behandeld te worden. Voor de behandeling van endometriose is het vooral belangrijk of u pijn of andere klachten heeft en of u graag zwanger wilt raken. In het algemeen geldt dat het verstandig is met de minst ingrijpende behandeling te beginnen. De behandeling kan bestaan uit:
- Afwachten;
- Medicijnen (pijnstillers of hormonen): pijnstillers geven bij de helft van de vrouwen met menstruatiepijn vermindering van deze pijn. De behandeling met hormonen zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies niet meer opbouwt en afgestoten wordt. Hierdoor komt de endometriose in een rustige fase;
- Operatie: met elektrische stroom of laserstralen wordt de endometriose weggesneden of weggebrand. Hoe meer endometriose wordt verwijderd, hoe kleiner de kans dat de endometriose terugkomt, maar de kans op een complicatie neemt toe.
Endometriose is een chronische aandoening en is voor elke vrouw verschillend. Bespreek uw ideeën met de gynaecoloog en praat erover met uw partner, familie en vrienden. Ook contact met lotgenoten kan helpen.
Zie de patiëntenvereniging website: www.endometriose.nl
Bij verminderde vruchtbaarheid: www.freya.nl
Voor aanvullende informatie kunt u ook altijd onze folders lezen of bellen met onze polikliniek.