Cyclusstoornis
Met een cyclusstoornis bedoelen we dat uw menstruatie onregelmatig of abnormaal is. Abnormaal bloedverlies betekent voor elke vrouw iets anders. Het kan betekenen dat u last heeft van hevig bloedverlies, bloedverlies na de overgang of dat u last heeft van tussentijds/onregelmatig bloedverlies. Over abnormaal bloedverlies is ook een folder beschikbaar.
- Hevig bloedverlies: wanneer is bloedverlies hevig? Dat is lastig om heel precies te benoemen. Dit is voor elke vrouw weer anders. Als u meer bloed verliest tijdens de menstruatie dan u gewend bent, of als de menstruatie langer duurt dan normaal, is het raadzaam naar de huisarts te gaan. Deze kan beoordelen of het nodig is om u te verwijzen naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. Hevig bloedverlies kan verschillende oorzaken hebben, zoals onregelmatigere hormoonproductie naarmate de overgang nadert, de baarmoeder zelf of door afwijkingen in de bloedstolling.
- Bloedverlies na de overgang: als u al een jaar lang niet meer menstrueert vanwege de overgang en er dan na die tijd weer plotseling bloedverlies optreedt, is dat voor de huisarts een reden om u naar het ziekenhuis te verwijzen voor onderzoek.
- Tussentijds/onregelmatig bloedverlies: er is geen regelmatige cyclus en de oorzaken zijn niet eenvoudig op te sporen.
Onderzoeken
Sommige onderzoeken kunnen wat gevoelig zijn. Soms kunt u van tevoren pijnstillers krijgen. Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk bij abnormaal bloedverlies, zoals een gynaecologische onderzoek met behulp van een spreider (speculum). Vaak vindt daarna een echoscopische onderzoek plaats.
Als er sprake is van dun baarmoederslijmvlies, zijn verdere onderzoeken vaak niet noodzakelijk. Bij dik baarmoederslijmvlies wordt aanvullend onderzoek gedaan. Dit kan een waterecho zijn en/of een hysteroscopie.
Behandelingen
Afhankelijk van de diagnose en uitslagen van de onderzoeken zijn er verschillende behandelingen mogelijk, die uw gynaecoloog met u zal bespreken. De behandeling kan bestaan uit: medicijnen, een mirena-spiraal plaatsen of operatieve behandelingen. U krijgt de tijd om rustig over de verschillende behandelingen na te denken.
Meer informatie leest u ook op de website van de beroepsvereniging voor gynaecologen, de NVOG.