Veelgestelde vragen Geriatrie
Als u of een familielid wordt opgenomen op de afdeling Geriatrie kunnen wij ons voorstellen dat u hier veel vragen over heeft. Onderstaand vindt u het antwoord op de meest gestelde vragen.
Welke patiënten worden opgenomen op de afdeling Geriatrie?
Op de afdeling voor Geriatrie worden mensen opgenomen, die over het algemeen ouder zijn dan 65 jaar. Ze hebben meestal meer problemen tegelijk. Dat kunnen lichamelijke klachten zijn, zoals uitdroging, longontsteking, pijn of bijwerkingen van medicijngebruik. Maar ook als iemand zonder duidelijke reden valt of geheugenproblemen heeft, kan dat een reden zijn om iemand op te nemen.
Vaak spelen ook psychische problemen mee, zoals een depressie. Juist omdat veel verschillende problemen tegelijk een rol kunnen spelen, is het soms moeilijk om een duidelijke oorzaak te vinden. Als dat zo is, dan komt de patiënt naar de afdeling Geriatrie.
Is iedereen in de war of dement?
Nee, vaak staan de lichamelijke problemen op de voorgrond. Zeker niet alle opgenomen patiënten zijn dement.
Er zijn echter ook verschillende vormen van dementie die voorkomen bij oudere mensen, dus óók bij patiënten op deze afdeling. Verwardheid kan bijvoorbeeld meerdere oorzaken hebben. Maar dat betekent niet dat iedere verwardheid een dementie is. Vandaar dat er ook onderzoek wordt gedaan naar het geheugen en kan er een diagnose dementie gesteld worden.
Wat voor onderzoeken worden er gedaan?
Een belangrijk onderdeel van de opname is de observatie. De artsen, verpleging en andere betrokken hulpverleners observeren de patiënt op verschillende gebieden. Daaruit volgen dan de onderzoeken. De meest voorkomende onderzoeken zijn:
- Röntgenfoto's;
- Onderzoek van de maag en de darmen (scopie);
- Geheugentesten;
- Testen die te maken hebben met het lopen (fysiotherapie);
- Testen die te maken hebben met de zelfzorg (ergotherapie).
Ook de diëtiste is betrokken. Zij houdt in de gaten of de patiënt voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.
Wat gebeurt er overdag? Is er een dagprogramma?
In samenspraak met de patiënt wordt een dagprogramma aangeboden. Voor sommige patiënten maken we een persoonlijk dagprogramma. Overdag gaan de meeste patiënten naar de huiskamer. Daar eten ze ook gezamenlijk.
Wat houdt het huiskamerproject in?
Patiënten kunnen overdag naar de huiskamer gaan. Er is een activiteitenbegeleidster die verschillende activiteiten aanbiedt. Dit activiteitenprogramma is een onderdeel van de behandeling en diagnostiek. Er vindt observatie plaats van onder andere de zelfredzaamheid, de motoriek, de stemming, het gedrag en het geheugen.
De huiskamer zorgt voor regelmaat en kan mensen uit hun isolement halen. We lezen met elkaar de krant om op de hoogte te blijven van actuele gebeurtenissen en we doen bijvoorbeeld (geheugen)spellen, creatieve activiteiten en bakactiviteiten.
Waarom moeten patiënten overdag zo veel mogelijk hun eigen kleding aan?
Op de afdeling wordt veel tijd besteed aan de gewone dagelijkse bezigheden, zoals wassen en aankleden. De patiënten doen dat, voor zover mogelijk, zelfstandig met eventueel hulp van de verpleging. Dit is bedoeld om de zelfzorg te behouden. Overdag dragen de patiënten zoveel mogelijk hun eigen kleding.
Waarom is het bezoekuur zo laat?
Veel patiënten hebben een dagprogramma dat tot 16.00 uur duurt. Vanaf die tijd is het bezoek ook welkom in de huiskamer en om 16.30 uur worden de patiënten teruggebracht naar de kamers.
Is het zoiets als een verpleeghuis??
In eerste instantie worden patiënten op de afdeling Geriatrie opgenomen om behandeld te worden voor een ziekte. De afdeling Geriatrie is dus geen vervanging voor de thuissituatie zoals een verpleeghuis dat wel is.
De patiënten worden op meerdere gebieden onderzocht (lichamelijk, geheugen, sociaal en zelfzorg). Daardoor proberen we de situatie van onze patiënten te verbeteren. We kunnen een patiënten niet altijd genezen, maar wel vaak de kwaliteit van leven verbeteren.