Geriatrische Trauma Unit
De Geriatrische Trauma Unit is een afdeling waar ouderen (70-plussers) met een gebroken heup gespecialiseerde zorg krijgen.
Als oudere mensen een heup breken, is er vaak meer en andere zorg nodig dan bij jongere mensen. Daarom is er in het Albert Schweitzer ziekenhuis een geriatrische trauma-unit voor 70-plussers met een gebroken heup. Hier werken chirurg, orthopeed en geriater nauw samen. Zij lopen dagelijks visite en hebben wekelijks een multidisciplinair overleg. Op de unit bieden verder verpleegkundigen, fysiotherapeuten en bijvoorbeeld diëtisten gespecialiseerde zorg afgestemd op ouderen. De geriatrische trauma-unit is gevestigd op de afdeling B2 (locatie Dordwijk).
Afstemmen medicijngebruik
Met het stijgen van de leeftijd is de kans op vallen groter. Doordat ook botten met de tijd brozer worden, breken ze sneller. Een gebroken heup komt vaak voor bij ouderen die zijn gevallen.
Alleen een behandeling om de breuk te verhelpen is bij veel 70-plussers niet voldoende. Zo gebruiken veel ouderen meerdere medicijnen waardoor de zorg tijdens en na de behandeling ingewikkelder is. Bovendien kunnen de bijwerkingen van sommige medicijnen de val mede hebben veroorzaakt. De geriater brengt het medicijngebruik in beeld en probeert de verschillende medicijnen beter op elkaar af te stemmen. Door kritisch naar het medicijngebruik te kijken, kunnen sommige bijwerkingen misschien worden verminderd en een nieuwe valpartij in de toekomst worden voorkomen.
Voorkomen delier
Een (heup)operatie is bij ouderen complexer. Zij kunnen bijvoorbeeld sneller ‘in de war raken’. Dit wordt een ‘delier’ genoemd. Op de geriatrische trauma-unit is hier speciale aandacht voor. Door de juiste zorg kan een delier minder ernstig verlopen of zelfs worden voorkomen.
Voeding
Ook voeding heeft de speciale aandacht op de geriatrische trauma unit. Veel ouderen hebben een verkeerd eet- en drinkpatroon, waardoor soms ondervoeding of uitdroging voorkomt. Door dit op tijd te signaleren en te verbeteren, kan de patiënt sneller herstellen.
Nazorg
Gekeken wordt of er sprake is van botontkalking (osteoporosescreening) en hoe vallen in de toekomst kan worden voorkomen met een valpreventieprogramma.
Een transferverpleegkundige zorgt ervoor dat de zorg thuis of in een verpleeghuis of reactivering zo goed mogelijk is geregeld.