Veel gestelde vragen
Zijn de geestelijk verzorgers religieus?
“Samen weten wij veel van geloof en levensbeschouwing, ieder vanuit z'n eigen opleiding en achtergrond. We spreken de bijbehorende ‘taal’ als dat nodig is. Maar als u zelf geen geloof heeft, hoeft dit onderwerp niet aan bod te komen. Wij zijn op de eerste plaats mensen, die benieuwd zijn naar uw verhaal. In dat verhaal kan religie een plek krijgen, maar het is geen voorwaarde en meestal gebeurt het niet.”
Waar mag het gesprek over gaan?
“Dat maakt niets uit. Het hoeft niet ‘zwaar’ te zijn. Een alledaags gesprek kan na een tijdje heel diep gaan. Een diep gesprek kan alledaags eindigen. Soms lukt het niet om de eerste keer al tot de kern door te dringen. Het enige wat ertoe doet, is dat ú behoefte heeft om te praten. Ook als u zelf misschien nog niet precies weet waarom.”
Kan ik vrijuit spreken?
“Absoluut! Net als artsen en verpleegkundigen, zullen ook de geestelijk verzorgers nooit iets aan een ander vertellen wat ze van u in vertrouwen gehoord hebben. Eventueel zoeken we een rustige plek op, waar niemand anders is. Wel kunnen wij - altijd in overleg met u - met de dokter of verpleging praten over hoe het met u gaat en waar u behoefte aan heeft. Zo helpen de hulpverleners elkaar, om u de meest complete zorg te kunnen geven.”
Mag ik mijn eigen vertrouwenspersoon of geestelijk verzorger laten komen?
“Zeker. Het staat iedereen vrij om iemand uit te nodigen die geestelijke bijstand kan geven: of dit nu een goede bekende is, of een voorganger uit uw geloofsgemeenschap. Binnen ons team is op dit moment geen verzorger met een islamitische achtergrond. Is dit uw geloof, dan kunnen wij een imam laten komen, met wie we goed contact hebben. Ook uw eigen imam is vanzelfsprekend welkom.”