Oriënterend fertiliteitsonderzoek
Een oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) bestaat uit verschillende onderzoeken die vaak in een stappenplan gevolgd worden: een gesprek, een lichamelijk onderzoek en aanvullende onderzoeken. U komt voor een OFO in aanmerking als u na 1 jaar onbeschermd seksueel contact niet zwanger bent geworden.
Mogelijke oorzaken
Bij een OFO wordt er gekeken wat de oorzaak kan zijn dat u niet zwanger wordt. Mogelijke oorzaken zijn:
- De kwaliteit van het sperma;
- Geen eisprong;
- Afwijkingen in het slijm van de baarmoederhals;
- Slecht of niet doorgankelijke eileiders.
Vragen?
Tijdens het OFO doorloopt u veel stappen. U krijgt veel informatie en onderzoeken. Is dit belastend voor u of heeft u vragen? Bespreek dan met de gynaecoloog hoe het onderzoek stap voor stap in uw eigen tempo uitgevoerd kan worden.
Hieronder krijgt u een algemene indruk van wat u kunt verwachten tijdens een OFO. De stappen hierin kunnen in uw situatie mogelijk iets anders verlopen dan hier wordt beschreven.
Eerste polikliniekbezoek
Nadat u bent verwezen door uw huisarts of gynaecoloog, komt u bij uw eerste bezoek bij de gynaecoloog. Dit kan op de locaties Dordwijk, Zwijndrecht of Sliedrecht. De gynaecoloog start een oriënterend fertiliteitsonderzoek.
Gesprek
Dit begint met een gesprek. De gynaecoloog stelt u en uw partner vragen over uw gezondheid, medicijngebruik, roken, alcohol- en/of drugsgebruik en bijzondere aandoeningen of ziekten in uw (of uw partners) familie, waaronder eventuele vruchtbaarheidsproblemen.
Onderzoek
Hierna krijgt de vrouw een lichamelijk onderzoek en gynaecologisch onderzoek. De gynaecoloog bekijkt de grootte van de baarmoeder en eierstokken en kijkt of er afwijkingen zijn.
Sperma onderzoek
Na het eerste bezoek krijgt u formulieren mee om bloed te laten prikken en voor een algemeen sperma onderzoek bij het Fertiliteitslaboratorium. De assistente van de polikliniek Gynaecologie spreekt vervolgens een bel- en/of herhaalbezoek voor u af met de gynaecoloog.
Aanvullende onderzoeken
Na uw eerste bezoek aan de polikliniek, krijgt u meestal een vervolgafspraak. Tijdens dit tweede bezoek bespreekt de arts de uitslagen van de voorgaande onderzoeken, zoals het spermaonderzoek of bloedonderzoek.
Soms is het nodig dat er nog vervolgonderzoek wordt gedaan. Hieronder leest u welke onderzoeken dat zijn:
Als alle onderzoeken zijn afgerond, meldt de gynaecoloog u (indien nodig) aan bij de fertiliteitspoli. U krijgt via de e-mail vragenlijsten toegestuurd. Zodra deze formulieren zijn ingevuld en via de e-mail zijn geretourneerd, worden deze door de fertiliteitsarts bekeken. Vervolgens komen u en uw partner op de wachtlijst voor het intakegesprek.
De uitnodiging voor het intakegesprek wordt ook via de e-mail verzonden.
Emotionele aspecten
Het is goed om uw gevoelens te delen met uw partner, gynaecoloog, familie of vrienden. Als zwanger raken niet lukt, kan dat veel emoties met zich meebrengen. Veel vrouwen en hun partners krijgen te maken met ontkenning, schuld, boosheid en depressie. In deze periode kan ook uw relatie veranderen.
Hulp
De gynaecoloog kan u als u dat wilt doorsturen naar een medisch psycholoog. Deze psychologen zijn gespecialiseerd in emotionele begeleiding rondom de fertiliteitsbehandeling.
Ook kan het helpen om contact te zoeken met lotgenoten via Freya, de patiëntenvereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.