Behandelingen
Als de nieren niet meer goed de afvalstoffen en het vocht uit het lichaam kunnen verwijderen, is er een nierfunctievervangende behandeling nodig. Deze nierfunctievervangende behandeling kan dialyse zijn of niertransplantatie.
Behandeling met medicijnen
Bij een verslechterde nierfunctie is een dialysebehandeling wenselijk, maar u kunt ook beslissen dat u dat niet wilt. We spreken dan over een conservatieve medicamenteuze behandeling. Dit houdt in dat wij u met leefstijladviezen en medicatie kunnen begeleiden. Uw nieren worden niet beter en de nierfunctie gaat alleen maar achteruit. De arts of Verpleegkundig Specialist zal met u doorspreken hoe de conservatieve behandeling er voor u uitziet.
Niertransplantatie
Transplantatie is vaak de meest optimale behandeling, omdat de kwaliteit van leven beter en de levensverwachting hoger is. Transplantatie kan niet bij iedereen. Om te beoordelen of u wel of niet geschikt bent om een donornier te ontvangen krijgt u vooraf een aantal onderzoeken. Als de geschatte nierfunctie minder is dan 15% dan komt u in aanmerking voor transplantatie. Lees hier meer over een niertransplantatie.
Hemodialyse
Hemodialyse kan thuis of in het ziekenhuis plaatsvinden. De voordelen van hemodialyse aan huis zijn dat er rekening gehouden kan worden met uw eigen planning. Daarbij heeft u kennis van uw therapie en is er geen reistijd van en naar het ziekenhuis. Dit draagt over het algemeen bij tot het beter accepteren en inpassen van uw ziekte en behandeling in uw dagelijkse leven. Lees hier meer over hemodialyse.
Dialyse
Dialyse is een behandeling die een deel van uw nierfunctie overneemt. Een dialysebehandeling haalt afvalstoffen, overtollige zouten, zuren en water uit het bloed. We kunnen starten met dialyse als de geschatte nierfunctie tussen de 6% en 10% is (in het bloed gemeten). Maar, bij klachten zou dit zo nodig wat eerder kunnen.
Dialyse kan op twee manieren:
- Hemodialyse (HD): een kunstnier filtert het bloed buiten uw lichaam. Lees hierboven hier meer over.
- Peritoneale dialyse (PD): uw buikvlies werkt als filter. Dit heet ook wel buikspoeling of buikdialyse.
Thuis dialyseren
Zowel hemodialyse als peritoneale dialyse kan bij u thuis. Om thuis te dialyseren, heeft u een (kleine) ruimte nodig. Daarnaast moet het medisch gezien kunnen en u moet het zelf natuurlijk ook willen. De voordelen van thuis dialyseren zijn dat u er niet speciaal voor naar het ziekenhuis hoeft te komen. We kunnen ook zoveel mogelijk rekening houden met uw eigen planning. Een bijkomend voordeel is ook dat u veel kennis opbouwt rondom uw eigen therapie.
Peritoneaal dialyse
Buikspoeling moet iedere dag door u zelf thuis gedaan worden. Soms kunt u daarvoor hulp krijgen van de thuiszorg. Het buikvlies werkt bij buikspoeling als filter. Via een katheter (die tijdens een operatie in de buik wordt geplaatst) wordt er vloeistof in de buikholte gebracht. Deze vloeistof moet minimaal 4 uur en mag maximaal 6 uur in de buikholte blijven zitten. Daarna is er een wisseling van de vloeistof nodig.
Wisseling van vloeistof
Zo’n wisseling moet vier keer per dag gebeuren. De tijdstippen mogen wat variëren, maar ongeveer rond het ontbijt, rond de lunch, rond het avondeten en voor het slapen gaan. Een wisseling duurt ongeveer een half uur. 's Nachts kan de buikspoeling door een machine gedaan worden, dan bent u overdag vrij van wisselingen.
Als de katheter is ingebracht, starten we na ongeveer 14 dagen met het aanleren/trainen van de handelingen. Daarna start u met de dagelijkse therapie. Als er echt spoed is, kan het soms eerder dan 14 dagen na de operatie.
Vakantie
Met deze behandeling kunt u gewoon op vakantie. Alle nodige vloeistoffen kunnen op uw vakantiebestemming geleverd worden.
Plasmafiltratie
Plasmafiltratie is een behandeling die wat betreft techniek lijkt op een dialysebehandeling, maar wordt toegepast bij andere ziekten. Bij bepaalde ziekten worden er schadelijke eiwitten, antistoffen en ontstekingsbevorderende stoffen gevormd. Deze stoffen zitten in het bloed (plasma). Met plasmafiltratie worden deze stoffen uit het plasma gehaald. Voor de plasmafiltratie behandeling heeft u een bloedtoegang nodig. Dit is nodig, zodat er bloed (plasma) in en uit het lichaam kan. Dit kan via een speciaal –tijdelijk- slangetje (katheter) die in uw hals wordt ingebracht.
Hoe vaak?
Meestal kan worden volstaan met 10 behandelingen. Een behandeling duurt gemiddeld 3 uur en vindt plaats op de dialyseafdeling.
Meer informatie over plasmafiltratie leest u in deze folder.