Zwangerschapsdiabetes
Vrouwen kunnen tijdens de zwangerschapsdiabetes krijgen. Het is een tijdelijke vorm van diabetes die meteen na de zwangerschap weer verdwijnt. Het wordt ook wel zwangerschapssuiker genoemd. Gelukkig kan zwangerschapsdiabetes goed behandeld worden en kunt u een gezonde baby krijgen. In de meeste gevallen verdwijnt de diabetes direct na de bevalling. De behandeling bestaat vaak eerst uit een dieet en meer beweging. Hiermee kunt u uw bloedglucosewaarden vaak binnen de normale waarden krijgen.
Voorlichting
Wanneer u door de verloskundige en/of gynaecoloog bij ons aangemeld wordt voor begeleiding van uw zwangerschapsdiabetes, ontvangt u binnen een aantal dagen een e-mail met de uitnodiging van ons centraal thuismonitoringsteam voor het downloaden van de Luscii Thuis Meten-app. Via deze app krijgt u voorlichting van een diabetesverpleegkundige en een diëtist over zwangerschapsdiabetes.
Onderstaande video’s geven bieden meer informatie over zwangerschapsdiabetes:
- Wat is zwangerschapsdiabetes
- Voedingsadviezen bij zwangerschapsdiabetes
- Instructie over het meten met een bloedglucose meter
De benodigde materialen voor het meten van uw bloedglucosewaarden ontvangt u per post via de firma Mediq, een diabetes hulpmiddelen leverancier. Deze hulpmiddelen worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Wel betekent het dat deze ziekenhuiszorg wordt verrekend met uw eigen risico.
Thuismonitoring
Bij thuismonitoring houdt een arts, verpleegkundig specialist of verpleegkundige u op afstand in de gaten via de Luscii app. Zo nodig nemen zij contact met u op.
In de Luscci app wordt door de diabetesverpleegkundige uitleg gegeven over:
- Wat zwangerschapsdiabetes is en de gevolgen ervan
- Het zelf prikken van uw bloedglucosewaarden met een eigen bloedglucosemeter
- Op welke tijdstippen van de dag u moet prikken.
- De streefwaarden voor de gemeten bloedglucosewaarden en op welk moment u extra contact op moet nemen met ons
- Hoe u uw bloedglucosewaarden doorgeeft en hoe vaak u dit moet doen
In de Luscii app wordt door de diëtist uitleg gegeven over:
- Het verband tussen voeding en bloedglucosewaarden. Hoe u met uw voeding uw bloedglucosewaarden zo goed mogelijk kan houden.
- Als uw bloedglucosewaarden te hoog blijft, worden adviezen gegeven hoe u de voeding kunt verbeteren.
Enkele dagen nadat u een uitnodiging voor het downloaden van de Luscii-app heeft ontvangen, belt de verpleegkundig specialist u op.
Hoe ontstaat zwangerschapsdiabetes?
Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam andere hormonen aan. Die hormonen zorgen ervoor dat het lichaam tijdelijk minder goed reageert op insuline. Dit is het hormoon dat de bloedsuiker regelt. Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan om de bloedsuiker goed te houden, maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet (genoeg). Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten.
Wat merkt de baby ervan?
Via de placenta wordt in de buik teveel suiker aan de baby doorgegeven. De baby zet de suiker om in vet. Baby’s van moeders met zwangerschapsdiabetes kunnen te groot en te zwaar worden, waardoor de bevalling moeilijker is. Uw baby kan na de geboorte een te laag glucosegehalte hebben of krijgen. Als hier niets aan gedaan wordt, kan dit schadelijk zijn
Behandeling
Bij het behandelen van zwangerschapsdiabetes is er aandacht voor
- Het aanpassen van uw voedingspatroon;
- Het dagelijks meten van uw bloedglucosewaarde. Om te controleren of het dieet helpt, gaat u zelf uw bloedglucosewaarden meten via een vingerprik
- Zo nodig injecteren van insuline. Als blijkt dat uw bloedglucosewaarden ondanks goede voeding te hoog blijven, wordt met u besproken of er aanvullende behandeling nodig zal zijn. In de meeste gevallen zult u dan starten met het zelf spuiten van insuline. In een enkel geval is behandeling met tabletten mogelijk.
- Naast het eten van gezonde voeding is ook bewegen erg belangrijk. We raden u aan om minimaal 30 minuten per dag te bewegen. U kunt hierbij denken aan wandelen, fietsen of zwemmen. Kijk vooral wat voor u haalbaar is. Door iedere dag genoeg te bewegen zal uw glucosegehalte beter op peil blijven.
De begeleiding
De verpleegkundig specialist is uw hoofdbehandelaar voor de zwangerschapsdiabetes. U krijgt een kort intakegesprek met uw hoofdbehandelaar. Dat gesprek vindt plaats ongeveer een week nadat u de uitnodiging voor de Luscii app heeft ontvangen en begonnen bent met het meten van uw bloedglucosewaarden
Het resultaat van de behandeling (het aanpassen van uw eetpatroon) wordt dan beoordeeld.
- Als uw bloedglucosewaarden normaal zijn, krijgt u het advies om minder vaak uw bloedglucosewaarden te controleren.
- Als uw bloedglucosewaarden niet goed zijn, krijgt u soms het advies om samen met de diëtist uw eetpatroon nog eens te bekijken.
- Als uw bloedglucosewaarden te hoog blijven, ondanks een goed eetpatroon, krijgt u het advies om te starten met insuline. De diabetesverpleegkundige begeleidt u daarbij.
Gezamenlijk behandelteam
Tijdens de zwangerschap tot na de bevalling werken zorgverleners van verschillende specialismen nauw met elkaar samen. Zij vormen met elkaar een behandelteam:
- Verpleegkundig specialist diabetes
- Gynaecoloog of verloskundige uit de eerste lijn
- Diabetesverpleegkundige
- Diëtist
- Thuismonitoringsteam
Wie controleert uw zwangerschap?
Groeit uw baby door de zwangerschapsdiabetes te hard? Of zijn er toch medicijnen nodig om uw bloedglucosegehaltes onder controle te krijgen? Dan verwijst uw eigen verloskundige of gynaecoloog u naar het zwangerschapsdiabetesspreekuur. De gynaecoloog en verpleegkundig specialist diabetes begeleiden u dan verder.
Tijdens de behandeling van uw zwangerschapsdiabetes wordt de groei van uw baby gecontroleerd met extra echo’s.
De bevalling
Bij goede bloedglucosewaarde bij alleen een dieet mag u thuis of poliklinisch bevallen met uw eigen verloskundige. Dan mag eventueel ook gewacht worden op een spontane bevalling tot 41 weken zwangerschap. Op de dag van de bevalling mag u stoppen met het prikken van de bloedglucosewaarden
Uw eigen verloskundige of gynaecoloog bespreekt met u tijdens uw zwangerschap waar en wanneer u gaat bevallen. U bevalt in het ziekenhuis op medische indicatie afhankelijk van:
- Als uw BMI hoger is dan 35
- Als bij de groeiecho’s te zien is dat uw baby te groot is.
- Als uw bloedglucosegehaltes niet goed zijn en u insuline of tabletten moet gaan gebruiken.
Vaak wordt er voor gekozen om u bij een zwangerschapsduur van 38 weken in te leiden om verdere complicaties te voorkomen. De voor- en nadelen van de inleiding bespreken we met u tijdens een zwangerschapscontrole.
Na de bevalling
Direct na de bevalling zijn uw bloedglucosewaarden weer normaal. Als u tijdens uw zwangerschap insuline moest gebruiken, kunt u hier meteen mee stoppen. U hoeft uw bloedglucosewaarden niet meer te controleren.
Ongeveer twee tot drie maanden na uw zwangerschap krijgt u een brief van de verpleegkundige specialist met adviezen voor de toekomst. Daarin staat bijvoorbeeld beschreven hoe u het risico op blijvende diabetes zo klein mogelijk kunt maken. Ook staat hierin beschreven hoe uw bloedglucosewaarden door de huisarts gecontroleerd moet worden kort na de bevalling en in de toekomst. Uw huisarts krijgt ook een brief en verwacht uw bezoek.