Pompexpertiseteam
Het Diabetescentrum is gespecialiseerd in het behandelen van volwassenen en kinderen met insulinepomptherapie eventueel gecombineerd met een continue glucose sensor.
Waar staat ons pompexpertiseteam voor?
In het pompexpertisecentrum werken verschillende specialisten samen om patienten met een insulinepomp zo goed mogelijk te begeleiden. Specialisten die in het expertieteam samenwerken zijn:
- Internist;
- Kinderarts;
- Diabetesverpleegkundige;
- Diëtist;
- Medisch psycholoog;
- Pompleverancier.
Samen bieden zij complexe zorg op maat. Alle betrokken zorgverleners hebben optimale kennis en kunde om patiënten met pomptherapie te begeleiden. Belangrijk hierbij is dat wij als expertisecentrum betrokken zijn bij de nieuwste ontwikkelingen met betrekking tot pomp- en sensortherapie.
Wat is insulinepomptherapie?
Insulinepomptherapie is een methode waarbij diabetespatiënten continue een kleine hoeveelheid insuline krijgen toegediend via een pompje. Deze methode wordt ook wel continue subcutane insuline-infusie (CSII) genoemd. Rond de maaltijden geeft de pomp extra insuline af (bolusdosering). Hiermee wordt zeer nauwkeurig de natuurlijke afgifte van insuline nagebootst.
De insuline wordt toegediend via een insulinepompje. Dit is een uitwendig elektronisch apparaatje dat ongeveer even groot of vaak zelfs nog kleiner is dan een mobiele telefoon.
Voordelen
- Een verbeterde instelling geven van uw glucosewaarden.
- Vermindering van het aantal te lage bloedglucosewaarden.
- Een gelijkmatigere glucoseregulatie
- Een betere kwaliteit van uw leven.
Nadelen
- In het begin kan het veel tijd kosten voordat u de pomp goed leert bedienen
- In het begin kan het tijd kosten om de de instellingen goed op uw persoonlijke behoefte aan te passen.
- Het kan even duren voordat u gewend bent aan het idee dat u de insulinepomp altijd bij u moet dragen.
Voor wie is insulinepomptherapie?
Insulinepomptherapie is geschikt wanneer u:
- Te hoge bloedglucosewaardes heeft, ondanks intensieve begeleiding met insulinetherapie en het toepassen van zelfregulatie;
- Schommelende glucosewaarden heeft;
- Vaak te lage bloedglucosewaarden heeft of deze lage waardes niet goed kunt voelen (hypo-awareness);
- Zwanger bent of dat wil worden;
- Onregelmatig werkt;
- Intensief sport;
- Minder vaak insuline toedient, bijvoorbeeld doordat u bang bent om te injecteren.
Zelfmanagement nodig
Met zelfmanagement bedoelen we datgene dat u zelf kunt doen om zo goed mogelijk om te gaan met uw ziekte en de behandeling daarvan. Daarvoor moet u wel genoeg weten over diabetes; wat het is, hoe het werkt, hoe u zelf kunt controleren en wat u moet doen als de waardes te hoog of te laag zijn. De arts degene die medisch alles weet over uw ziekte en de behandeling, maar u weet hoe het is om diabetes te hebben. U bent de ervaringsdeskundige.
Je zou kunnen zeggen dat zelfmanagement een manier is om de kwaliteit van uw leven te bewaken. U weet wat u belangrijk vindt in het leven. Als u diabetes heeft moet u een balans vinden tussen uw ziekte en uw dagelijks leven. Door te zorgen dat u goede informatie krijgt, goed te meten, zo nodig dieet te volgen en goed naar uw lichaam te luisteren speelt u zelf een belangrijke rol bij de zorg die u krijgt.
Meer informatie
Kijk voor meer informatie op deze pagina van de website van Diabetes Vereniging Nederland.
Lees hier het nieuwsbericht over het pompexpertiseteam.
Interesse?
Als u interesse heeft voor pomptherapie, geef dit dan aan bij uw behandelaar. Er kan dan in samenspraak met de internist en diabetesverpleegkundige gestart worden met een voorlichtingstraject over insuline-pomptherapie. Dit traject kan u helpen om te bekijken of insulinepomptherapie ook voor ú geschikt is.
Eventueel zou u zich al kunnen oriënteren of een insulinepompje iets voor u is.