Zorgpad

Gastric Bypass

Op deze pagina kunt u in het kort lezen wat u kunt verwachten van een Gastric Bypass.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenBariatrie (Obesitas)Gastric Bypass
  1. Afspraken

    Afspraken voor de operatie

    Er zijn een aantal afspraken die u vóór uw operatie kunt verwachten.

    Bloedprikken

    Hiervoor moet u nuchter zijn (zie ook verderop onder het kopje ‘Voorbereiding op uw operatie’). U laat uw bloed prikken zodra u op de wachtlijst voor een operatie bent gezet.

    Groepsvoorlichting

    Tijdens de groepsvoorlichting:

    • Legt de chirurg uit hoe de diverse operaties zullen verlopen.
    • Vertelt de afdelingsverpleegkundige over de gang van zaken op de verpleegafdeling en waar u mee te maken krijgt.
    • Geeft de diëtist informatie over voeding en voedingsgewoonten, zowel voor als na uw operatie. Zij vertelt ook over het voorbereidingsdieet Modifast Intensive®. Verder kunt u eventueel uw vragen over voeding stellen.
    • Levert u een ingevulde vragenlijst en uw eetverslag in.

    Fysiotherapie

    Soms gaat u al vóór uw operatie met de fysiotherapeut oefenen. Dit zijn verschillende ademhalingsoefeningen; zo leert u om na uw operatie een goede ademhaling te hebben.

    Obesitasverpleegkundige

    Tijdens de voorbereiding op uw operatie heeft u nogmaals een gesprek met de obesitasverpleegkundige. Zij weegt u nog een keer. Als u zelf nog vragen heeft, kunt u die aan haar stellen.
    Als u in het verleden trombose of een long-embolie heeft gehad, meet de obesitasverpleegkundige uw benen op voor passende (elastische) anti-trombosekousen. Deze kousen moet u de dag van de operatie thuis aan doen en dan drie weken dag en nacht dragen.
    U krijgt van de obesitasverpleegkundige een recept mee voor een maagbeschermer.
    De obesitasverpleegkundige bespreekt met u de resultaten van het bloedonderzoek.

    Pre-operatieve screening

    Om er zeker van te zijn dat u de operatie lichamelijk aankunt, heeft u een paar weken voor uw operatie een afspraak met de anesthesioloog. Dit wordt de pre-operatieve screening genoemd.
    Klik hier voor meer informatie over de pre-operatieve screening.

    Psycholoog

    Soms kunnen de chirurg, de obesitasverpleegkundige of diëtist u naar een psycholoog verwijzen, bijvoorbeeld als u een eetstoornis heeft of heeft gehad.

    Wanneer wordt u opgenomen?

    Een medewerker van de afdeling Patiëntenregistratie belt u om de datum en het tijdstip van uw opname af te spreken. Zij vertelt u ook op welke afdeling u wordt opgenomen.

  2. Voorbereiding

    Voorbereiding op uw operatie

    U moet een aantal dingen doen ter voorbereiding op uw operatie.

    Voorbereidingsdieet

    Twee weken vóór uw operatie start u met een dieet in de vorm van Modifast Intensive®. Dit dieet zorgt ervoor dat u afvalt en uw lever kleiner wordt. Daardoor wordt de operatie technisch gezien mogelijk. Als u niet afvalt, kan het zijn dat de operatie niet doorgaat.
    Meer informatie over het voorbereidingsdieet vindt u hier in de folder.

    Daarnaast start u bijvoorbeeld vooraf alvast met het slikken van vitaminepillen en soms moet u maagbeschermers innemen. Meer informatie hierover en belangrijke voorbereidingen op de operatie vindt u in de folder.

  3. De operatie

    De operatie

    De operatie duurt ongeveer twee uur en wordt via een zogeheten kijkoperatie uitgevoerd. Hierbij maakt de chirurg een aantal kleine sneetjes in uw buik. Het kan zijn dat de chirurg tijdens de operatie ziet dat hij om ‘technische’ redenen niet goed bij het begin van de dunne darm kan komen. Dan besluit hij om een andere operatie uit te voeren: een ‘Sleeve’, waarbij een groot deel van de maag wordt verwijderd. Hierover vindt u hier meer informatie.

    Als tijdens de operatie blijkt dat de operatie niet via een kijkoperatie uitgevoerd kan worden, opereert de chirurg op de ‘klassieke’ manier. Dit betekent dat er een grote verticale snede wordt gemaakt vanaf uw borstbeen tot aan uw navel. Soms beslist de chirurg al vóór de operatie tot een klassieke operatie.

    Zowel de klassieke operatie als de kijkoperatie bestaat uit twee delen (zie afbeelding 2):

    • Het verkleinen van de maag
    • Het uitschakelen van een deel van de dunne darm 


    Afbeelding 1: De spijsverteringsorganen


    Afbeelding 2: Tijdens de operatie wordt punt A (uiteinde van de verkleinde maag) vastgemaakt aan punt B van de dunne darm. Hiermee wordt het grootste deel van de maag en de dunne darm (100-150 cm) uitgeschakeld.

    Maag

    Uw maag wordt ongeveer 90% verkleind. Zo kunt u minder eten en krijgt u sneller het gevoel dat u ‘vol’ zit (verzadigingsgevoel). Er blijft een kleine maag over. Zie afbeelding 2. Het stukje boven lijn A is het stukje maag dat blijft. Het overblijvende deel van de maag wordt dicht geniet en blijft op zijn plaats zitten, maar er komt geen voedsel meer in.

    De dunne darm

    Tijdens de operatie maakt de chirurg de verkleinde maag ongeveer een meter en twintig centimeter verder op de dunne darm vast. Hierdoor wordt het eerste deel van de dunne darm niet gebruikt.
    Het voedsel volgt nu een korter traject door de darm, voordat het met de ontlasting weer uit uw lichaam verdwijnt. Er kunnen daardoor minder voedingsstoffen door uw lichaam opgenomen worden.

    Hechtingen

    Bij een kijkoperatie worden oplosbare hechtingen gebruikt. Bij een klassieke operatie worden hechtingen of nietjes gebruikt die later verwijderd moeten worden.

  4. Na de operatie

    Na de operatie

    Na een kijkoperatie

    Als uw genezing goed verloopt, kunt u tussen de eerste en de vierde dag na de operatie naar huis.
    De eerste vier weken na de operatie mag u niet zwaar tillen. Na twee weken mag u fietsen in een lichte versnelling als de wond tenminste goed dicht is. Na vier weken kunt u weer aan het werk, in overleg met de Arbo-arts en afhankelijk van het werk dat u doet. U kunt na vier weken ook voorzichtig aan gaan sporten. Overlegt u dit met de obesitasverpleegkundige.

    Na een ‘klassieke’ operatie

    Als uw genezing goed verloopt, kunt u rond de derde of vierde dag na uw opname naar huis.
    U mag pas na zes weken gaan tillen, fietsen, sporten en werken. Daarnaast is het wel belangrijk dat u voldoende beweging in de vorm van wandeling neemt. Overleg voordat u uw werk gaat hervatten eerst met de obesitasverpleegkundige en uw Arbo-arts.

    Door de Gastric Bypass-operatie kunt u een tekort krijgen aan bepaalde voedingsstoffen, bijvoorbeeld eiwitten of vitaminen. Sommige tekorten kunt u met bepaalde levensmiddelen aanvullen. De diëtist kan u daarbij helpen. Als het nodig is, krijgt u een recept mee van uw chirurg of obesitasverpleegkundige of een verwijzing naar uw huisarts of naar een internist.

    Voeding na de operatie

    Over voeding na de operatie vindt u hier meer informatie in de folder.

    Controles

    Voordat u naar huis gaat, maken wij een aantal controleafspraken voor u die plaatsvinden tussen de twee en zes weken na uw operatie.
    Ook op de lange termijn zullen regelmatig controles plaatsvinden. Na een Gastric Bypass-operatie is vijf jaar controle nodig door de obesitasverpleegkundige en de chirurg. Dit gebeurt op vaste momenten:

    • Na 4 weken na de operatie: controle van uw gewicht.
    • Na 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 30 en 36 en 48 en 60 maanden: controle van uw gewicht en van uw bloed.
    • Na 5 jaar kan uw huisarts de controles (op verzoek van de chirurg) overnemen.
  5. Resultaat

    Resultaat

    Welk resultaat kunt u verwachten?

    Meestal geldt: hoe groter het overgewicht, hoe lastiger de operatie. Ook het herstel na de operatie zal moeizamer verlopen als het overgewicht groter is. Door overgewicht kunnen mensen minder makkelijk bewegen en is meestal de conditie minder goed. Dat remt het herstel.

    De verwachting is:

    • Dat u de eerste één tot anderhalf jaar na uw operatie snel afvalt.
    • Daarna blijft u ongeveer gelijk in gewicht.
    • Waarschijnlijk is uw lichaam na twee jaar helemaal gewend aan de nieuwe situatie. U bent dan ook rond uw streefgewicht gekomen.

    We realiseren ons dat dit wellicht moeilijk voor u zal zijn, maar het is erg belangrijk om ook na de eerste twee jaar uw nieuwe levensstijl te blijven volhouden. Anders loopt u het risico om weer in gewicht aan te komen.

  6. Nadelen

    Nadelen van de operatie

    Op de korte termijn

    • De werking van sommige medicijnen kan verminderd zijn of niet betrouwbaar.
    • U mag het eerste jaar na uw operatie niet zwanger worden.

    Op de langere termijn

    • Er wordt regelmatig bloedonderzoek gedaan om tekorten van vitaminen, eiwitten en mineralen vroegtijdig op te sporen.
    • Bij snel afvallen komt haaruitval voor. Dit gaat meestal vanzelf over.
  7. Complicaties

    Mogelijke complicaties

    Op de korte termijn

    • Zoals bij alle buikoperaties is er een risico op complicaties. Dit risico is groter bij overgewicht. Bekende complicaties zijn: een bloeding, infectie of abces van de operatiewond, trombose, een longembolie of longinfecties, een buikwandbreuk of naadlekkage.
    • Een naadlekkage is een zeer ernstige complicatie, omdat voeding, die door het lek in de darmwand in de buik terechtkomt, een ontsteking van het buikvlies kan veroorzaken. Gelukkig komt deze complicatie slechts zelden voor.
    • Na een Gastric Bypass operatie kan soms het zogeheten Dumping Syndroom voorkomen. Bij dumping krijgt men last van transpireren, hoofdpijn, duizeligheid en buikpijn. Dit treedt op na inname van te veel vet of te veel suikers. Ook bij natuurlijke suikers kan dit optreden. Dit kan tijdelijk zijn, maar ook levenslang voorkomen.

    Op de langere termijn

    • Er kan een vernauwing ontstaan op de nieuwe aansluiting van de maag naar de dunne darm (plaatsen A en B in afbeelding 2). Daardoor kan voeding niet goed passeren.
    • Ook kan er verkleving ontstaan van de darmen.
    • Er kan een zogeheten interne herniatie optreden, waarbij de darmen klem komen te zitten en er een afsluiting ontstaat. Er bestaat een kans van twee tot vier procent op deze complicatie.
    • Een littekenbreuk is ook mogelijk, waardoor het litteken opzwelt.
    • In deze situaties bespreekt de chirurg met u wat hieraan gedaan kan worden.

U bent nu hier

HomepageSpecialismenBariatrie (Obesitas)Gastric Bypass
Naar boven