Zorgpad

Rugpijn door een ingezakte wervel

  1. Ingezakte wervel

    Wat is het?

    Een ingezakte wervel wordt ook wel inzakkingsfractuur genoemd. Met de term fractuur wordt een breuk bedoeld. Door één of meerdere kleine breukjes zakt de wervel in. 

    Het komt het vaakst voor bij mensen met osteoporose (botontkalking), vrouwen van boven de 50, die in de menopauze zijn, of iedereen boven de 60 die verzwakte botten zou kunnen hebben.

    Een breuk kan worden veroorzaakt door een harde val of een ongeluk maar meestal worden (kleine) breuken veroorzaakt door een simpele activiteit als buigen om iets op te pakken, draaien, of zelfs hoesten, lachen of niezen. Deze kleine breukjes kunnen er geleidelijk voor zorgen dat de ruggengraat korter wordt, en kunnen de hele ruggengraat verzwakken. 

    Een ingezakte wervel komt  meestal voor in het midden of onderin de rug.

    Symptomen

    Als u een ingezakte wervel heeft, kunt u het volgende voelen:

    • Pijn in de rug die plotseling opkomt of langzaamaan ontstaat en die erger wordt bij het rechtop zitten of staan en minder wordt als u gaat liggen. 
    • Pijn, gevoelloosheid of verlamming in de benen.
    • Pijn bij het hoesten, niezen, lachen of diep ademhalen.
    • Een voorovergebogen houding, of bochel.
    • Verlies van tot wel 15 cm lengte.
    • In gevallen waarbij het ruggenmerg samengedrukt is: gevoelloosheid, tintelingen , moeite met lopen, geen controle over darmen of blaas.

    Behandelmogelijkheden

    Hieronder leest u welke behandelmogelijkheden er zijn. Het resultaat van deze behandelingen is afhankelijk van verschillende factoren en kan per patiënt verschillend zijn. De pijnspecialist of verpleegkundig specialist bespreekt met u welke behandeling het beste bij u past.

  2. Epidurale injectie

    Epidurale injectie

    Bij deze behandeling krijgt u een injectie vlakbij de vermoedelijke oorzaak van de pijn in uw wervelkanaal. Na plaatselijke verdoving van de huid brengt uw pijnspecialist een naald in tot in de ruimte rondom het ruggenmerg (de epidurale ruimte). U krijgt een verdovingsmiddel en een ontstekingsremmend middel  toegediend.

    Lees voor meer informatie de folder over een epidurale injectie.

  3. TENS

    Behandeling met TENS

     TENS is de afkorting van ‘Transcutane Elektrische Neuro Stimulator’. Het is een methode om de pijn in uw lichaam te onderdrukken. Dit wordt gedaan door elektroden te plakken op de huidDe elektroden worden verbonden met het TENS apparaat. Het TENS apparaat geeft stroomprikkels af via de elektroden. U voelt nu trillingen in het pijngebied. Deze trillingen zorgen ervoor dat uw pijn onderdrukt wordt. Naast het verminderen van pijn kan TENS ook een ontspannende werking op uw spieren hebben en kan het een betere doorbloeding van uw huid geven.

    U krijgt voor uitleg en begeleiding een afspraak op de polikliniek

    Meer informatie leest u in deze folder.

Naar boven