Pijn aan het SI-gewricht
Wat is het?
Lage rugpijn komt veel voor. Als er ook uitstralingspijn naar de billen is, kan de pijn worden veroorzaakt door het sacro-iliacale gewricht, afgekort het SI-gewricht. Dit is het gewricht tussen het heiligbeen en het bekken. Waarom het gewricht pijn doet, weten we vaak niet. Het kan vanuit het gewricht zelf komen maar soms blijkt ook het weefsel rondom het gewricht pijn uit te stralen. Vaak is er geen oorzaak te vinden. SI-pijn wordt ook vaak gevoeld in de billen, soms ook in de lies en de bovenbenen.
Behandelmogelijkheden
Hieronder leest u welke behandelmogelijkheden er zijn. Het resultaat van deze behandelingen is afhankelijk van verschillende factoren en kan per patiënt verschillend zijn. De pijnspecialist of verpleegkundig specialist bespreekt met u welke behandeling het beste bij u past.
Proefinjectie
Onderzoek met een proefinjectie
Om de juiste diagnose te stellen, krijgt u eerst een proefinjectie. Hierbij wordt verdovingsvloeistof rondom de gevoelszenuwtjes naar het gewricht ingespoten. De vloeistof verdooft de zenuwen gedurende enkele uren. Na de behandeling moet u aangeven of uw pijn effectief verminderd of verdwenen is. Zo kan worden vastgesteld of het gewricht de oorzaak is van de pijn.
Zenuwblokkade
Zenuwblokkade met warmte (SI denervatie)
Na een goed verlopen proefinjectie kan er een denervatie uitgevoerd worden. Hierbij worden naalden in de buurt van de gevoelszenuwtjes naar het gewricht geplaatst.
De behandeling vindt plaats met röntgendoorlichting. Dit betekent dat er tijdens de behandeling continue röntgenbeelden worden gemaakt zodat de pijnspecialist de te behandelen zenuw op kan sporen.
Wanneer de naalden op de goede plaats staan wordt lokale verdoving ingespoten. Gedurende een aantal minuten wordt de naaldpunt opgewarmd door middel van stroom. Hierdoor vermindert na verloop van tijd de pijn. Functies als gevoel en spierkracht blijven werken.
Injectie
Injectie met een ontstekingsremmend middel
Bij deze behandeling krijgt u een injectie met een verdovend middel en een ontstekingsremmend middel ingespoten in het SI-gewricht.
Kosten
Deze behandeling wordt niet vergoed
Een zenuwblokkade en injectie in het SI-gewricht worden niet meer vergoed door de zorgverzekeraar.
U moet deze behandelingen dus zelf te betalen. Het bedrag hangt af van het soort behandeling en wordt met u apart besproken op de polikliniek.
Om na te gaan of een behandeling een zekere pijnverlichting kan geven kan de arts wel eerst een proefinjectie doen. De proefinjectie is wel verzekerde zorg en hoeft u niet zelf te betalen.