- HomepagePraktische informatie
- Afspraak in het ziekenhuis
- Agenda informatiebijeenkomsten
- Bezoektijden en regels
- Bloedprikken
- Compliment of Suggestie
- Digitale zorg
- Folders
- Klachten
- Medisch dossier
- Nieuwsberichten
- Opname in het ziekenhuis
- Parkeren
- Patiëntenpanel
- Pers
- Rechten en plichten
- Service en diensten
- Wachttijden
- Wijzigingen doorgeven
- Zorgkosten en verzekeringen
PGO
Wat is een PGO?
Een PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving) is een website of app waarin u zelf gegevens over uw gezondheid verzamelt. U kunt er bijvoorbeeld uw medische dossier van het Albert Schweitzer ziekenhuis, maar ook het dossier van de huisarts of een ander ziekenhuis op één plek bij elkaar verzamelen. Bijvoorbeeld diagnoses, behandelingen, medicatie en correspondentie. Een PGO gebruikt u naast het patientenportaal MijnASz. Onze KNO-arts Mark Friebel licht het in onderstaand filmpje verder toe.
Bent u ook benieuwd? Test het zelf en doorloop onderstaande stappen:
- Kies een PGO
Er zijn tal van aanbieders van PGO's. Soms is het daardoor lastig kiezen. Op basis van onze ervaringen raden we onderstaande PGO-aanbieders aan. Deze PGO's zijn veilig en gebruiksvriendelijk. Via onderstaande link logt u in bij de PGO-aanbieder van uw keuze (via hun website/app - kies zelf wat u het fijnst vindt).
- Gezondheidsmeter
- Quli
- Uw Zorg Online
- Maak een account aan
Kies zelf een gebruikersnaam en bedenk een veilig wachtwoord. Houd ook uw DigiD bij de hand, want die heeft u nodig voor het veilig inloggen. De werkwijze voor inloggen via de website of via een app is nagenoeg voor iedere PGO hetzelfde. - Haal uw gegevens en documenten op
Als u bent ingelogd gaat u naar ‘gegevens ophalen’ en zoekt op Albert Schweitzer ziekenhuis. Via een beveiligde DigiD verbinding haalt u uw documenten en medische gegevens op. Dit gaat in twee stappen. Ook uw dossiers bij andere zorgverleners (bijv huisarts) kunt u op deze manier ophalen.
Meer informatie & veel gestelde vragen
Heeft u vragen over het inloggen of functionaliteiten in je PGO? Neem dan contact op met de PGO-aanbieder. De helpdesk van Gezondheidsmeter is bereikbaar op (0162) 520 964 en de servicedesk van Quli op (026) 792 00 00. De gebruikershelpdesk van Uw Zorg Online is te bereiken via hun website.
Of raadpleeg de veel gestelde vragen hieronder:
Hoe ziet een PGO er uit?
In een PGO ziet u gezondheidsgegevens die u zelf heeftverzameld. Er zijn verschillende PGO’s van verschillende aanbieders. Iedere PGO ziet er anders uit en heeft weer andere mogelijkheden. Dat is afhankelijk van de maker van de PGO.
Het uitwisselen van medische gegevens in een PGO is gratis. Voor aanvullende functies kan een PGO-aanbieder een (klein) bedrag vragen. Bijvoorbeeld voor een medicijnwekker. Of voedingsadvies. Dit staat altijd aangegeven.
U kunt van PGO wisselen. In een nieuwe PGO met een MedMij-label kunt u weer de gegevens van verschillende zorgverleners zetten
Wat zijn de voordelen van een PGO?
- U hoeft niet meer te zoeken naar uw gezondheidsinformatie
- Alles staat overzichtelijk op één online plek
- U kunt persoonlijke gegevens toevoegen, zoals een stappenteller, uw bloeddruk of een dagboek
Waarom is een PGO handig?
In een PGO staan uw gezondheidsgegevens op één plek. Dat geeft overzicht. In een PGO kunt u uw medische gegevens verzamelen en inzien. Uw medische gegevens staan in de computer van verschillende zorgverleners, zoals de huisarts, het ziekenhuis of een therapeut. In een PGO kunt u zelf een kopie van deze gegevens verzamelen.
Vaak kunt u in een PGO ook eigen metingen toevoegen. Bijvoorbeeld door het invoeren van uw gewicht of bloeddruk. En sommige PGO’s kunnen verbinden met een gezondheidsapp, een slim horloge of stappenteller.
- Door de informatie die in uw PGO staat, kunt u zich beter voorbereiden op een bezoek aan de (huis)arts.
- U kunt uitslagen en afspraken nog eens teruglezen op een moment dat het u uitkomt.
- Wanneer u van arts wisselt, dan heeft u nog steeds toegang tot al uw gegevens.
- Steeds meer zorgverleners kunnen veilig via MedMij verbinden met PGO’s. Hierdoor kunt u steeds meer verschillende medische gegevens in uw PGO verzamelen en inzien.
Iedereen die ouder is dan 16 jaar kan een PGO kiezen en een account aanmaken. Wilt u graag een overzicht van alle medische gegevens bij elkaar? Of meet u gegevens over uw gezondheid en wilt u deze op één plek verzamelen? Dan is een PGO misschien handig voor u.
Kijk voor meer de video ‘Is een PGO iets voor jou?’
Wat is het verschil tussen een PGO en een patiëntenportaal van het ziekenhuis of de huisarts?
- U kiest de PGO die het beste bij u past. In een PGO verzamelt u gegevens over de gezondheid op één plek. Gegevens die u zelf meet en medische gegevens van verschillende zorgverleners zoals de huisarts of het ziekenhuis. Dat geeft overzicht.
- Een patiëntenportaal is een website van een zorginstelling. Deze zorginstelling, bijvoorbeeld het ziekenhuis, kiest het portaal. In een portaal kunt u de medische gegevens bekijken die deze zorginstelling van u heeft. En afspraken maken of beeldbellen. Komt u bij meer zorginstellingen, dan heeft u te maken met verschillende portalen.
Voor meer informatie kijk de video ‘Wat is het verschil tussen een PGO en een portaal?’
Wie kan er allemaal in mijn PGO kijken?
Als een PGO het MedMij-label heeft, bent u de enige die toegang heeft tot de medische informatie in uw PGO. Dit label betekent dat uw medische gegevens op een veilige en betrouwbare manier beveiligd zijn. Soms kunt u informatie in een PGO delen met anderen, bijvoorbeeld een mantelzorger. U beslist zelf of u dat wilt. Het delen van informatie met anderen gaat (nog) niet via MedMij.
Voor meer informatie kijk de video 'Wie kunnen mijn gegevens in mijn PGO bekijken?'
U bent niet verplicht om uw gegevens die in uw PGO staan te delen. Als u in Nederland iets wil regelen, dan wordt er soms gevraagd om uw medische gegevens. Bijvoorbeeld door verzekeraars, gemeenten, uitkeringsinstanties en commerciële partijen. Soms is dat nodig en soms niet.
Het kan zijn dat ze uw medische gegevens opvragen bij uw dokter. De dokter mag uw gegevens niet delen zonder uw toestemming. Dit staat in de wet en heet het medisch beroepsgeheim. Met een PGO kunt u uw gezondheidsgegevens zelf bekijken in uw online omgeving. Hierdoor ontstaat er een nieuwe situatie. Namelijk dat organisaties u om informatie vragen over uw gezondheid. U bent niet verplicht om deze gegevens te delen. Andere organisaties of mensen kunnen niet uw gegevens in een PGO bekijken zonder uw toestemming. U bepaalt wie wel en wie niet. Zo is het soms wel handig als een mantelzorger toegang heeft.
Hoe zet ik mijn medische gegevens veilig in mijn PGO?
PGO’s met een MedMij-label houden zich aan allerlei wetten en regels die uw gegevens beschermen. Wat merkt u daarvan? Bij het inloggen in een PGO is alleen een wachtwoord niet genoeg. U heeft ook een tweede, extra stap nodig, bijvoorbeeld met een code via telefoon of een vingerafdruk. En bij het ophalen van uw medische gegevens laat u eerst via DigiD weten dat u het echt bent.
De computer van uw zorgverlener en uw PGO kunnen veilig verbinden via MedMij. Belangrijk is dat zij beiden een MedMij-label hebben. MedMij is de Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van medische gegevens. Zoek uw huisarts of ziekenhuis op in uw PGO. Daarna kunt u een kopie van uw medische gegevens in uw PGO zetten. De verbindingen die u maakt via MedMij zijn veilig.
Als een PGO het MedMij-label heeft, bent u de enige die toegang heeft tot de medische informatie in uw PGO. Dit label betekent dat uw medische gegevens op een veilige en betrouwbare manier beveiligd zijn. Soms kunt u informatie in een PGO delen met anderen, bijvoorbeeld een mantelzorger. U beslist zelf of u dat wilt. Het delen van informatie met anderen gaat (nog) niet via MedMij.
Bij de veiligheid van een PGO zijn twee zaken belangrijk:
- De beveiliging van gegevens in een PGO In Nederland zijn verschillende wetten en regels die zorgen dat uw gegevens en uw privacy zijn beschermd. Een PGO met een MedMij-label en het bedrijf achter deze PGO houden zich aan deze wetten en regels.
- Een veilige verbinding tussen uw PGO en uw zorgverleners. Stichting MedMij heeft regels gemaakt voor het veilig uitwisselen van gegevens. PGO’s en zorgverleners met een MedMij-label volgen deze regels. Ziet u een PGO waar MedMij op staat? Dan weet u dat deze PGO veilig verbinding maakt met zorgverleners. U kunt er dan op vertrouwen dat uw medische gegevens op een veilige en betrouwbare manier worden uitgewisseld. Voor meer informatie kijkt u op www.medmij.nl.
Er zijn verschillende video's over een PGO gemaakt. Hieronder vindt u een opsomming: