Zorgpad
Slijtage van het enkelgewricht
Met het toenemen van de leeftijd is het normaal dat het kraakbeen dunner wordt. Dit kan een slijtage van het enkelgewricht tot gevolg hebben. Oorzaken die dit proces kunnen versnellen, zijn: een beschadigd gewricht na een breuk of infectie, chronische enkelinstabiliteit, overbelasting, overgewicht, erfelijke aanleg, standsafwijking van de enkel en onderliggende ziekte (reuma en jicht). Door de slijtage ontstaan er pijnklachten en is er minder beweeglijkheid in het enkelgewricht.
De diagnose
Hoe stellen we de diagnose?
Uw verhaal en het lichamelijk onderzoek zijn belangrijk voor het stellen van de diagnose. Allereerst laat de orthopeed een röntgenfoto maken. Op basis va de röntgenfoto, uw verhaal en het lichamelijk onderzoek stelt de orthopeed een behandelplan op.
De behandeling
De behandeling
Niet-operatieve behandeling
De eerste stap in de behandeling is een schoenaanpassing. Dit houdt in dat de enkel gefixeerd wordt door een hoge schoen, waardoor de beweging in het enkelgewricht wordt beperkt. Daarnaast wordt er een lichte bolling in de zool gemaakt (afwikkelvoorziening), zodat de zool van de schoen u helpt met afwikkelen. Ook kan een injectie met corticosteroïden in het enkelgewricht worden gegeven om de chronische ontsteking te remmen.
Operatieve behandeling
Door middel van een kijkoperatie kan het beschadigde kraakbeen worden verwijderd. Een voordeel van een kijkoperatie is dat er geen grote snede gemaakt hoeft te worden.
Er wordt via kleine steekgaatjes gewerkt. Een kleine camera (de arthroscoop) wordt via een van de steekgaatjes in het enkelgewricht gebracht. Door één van de twee andere steekgaatjes brengt de orthopedisch chirurg de benodigde instrumenten in het enkelgewricht om het kraakbeen te verwijderen. Vervolgens wordt een enkelgewricht gefixeerd met schroeven, zodat het gewricht aan elkaar kan vastgroeien.
Na de operatie krijgt u voor tien weken gips. Dit is vijf weken onbelast en vijf weken belast.