Zorgpad
Schouder uit de kom (schouderluxatie)
Meestal ontstaat een schouderluxatie door vallen op de arm of rechtstreeks op de schouder. Ook een forse stoot tegen de schouder kan een luxatie veroorzaken, net zoals een beweging (een worp, bijvoorbeeld) of een plotseling tegengehouden beweging. Deze situaties ontstaan in het dagelijks leven (bijvoorbeeld door een val van de trap of fiets).
Aandoening
Wat is een schouderluxatie?
Het schoudergewricht bestaat uit de schouderkop aan het uiteinde van de bovenarm (humerus) en schouderkom die vastzit aan het schouderblad (scapula). De kop wordt in de kom gehouden door; een rand van kraakbeen om de kom, het kapsel en de spieren. Bij een schouderluxatie is simpel gezegd de kop uit de kom.
Diagnose
Welk onderzoek vindt plaats?
Veruit de meeste patiënten met een schouderluxatie (schouder uit de kom) komen via de SEH binnen.
Er wordt een röntgenfoto gemaakt om de luxatie te bevestigen en om eventuele botbreuken (fracturen) uit te sluiten. De arts op de SEH zal vervolgens de behandeling uitvoeren zoals hieronder beschreven.Behandeling
Wat wordt er vervolgens gedaan?
Als er sprake is van een luxatie wordt de kop zo snel mogelijk weer in de kom terug geplaatst. Soms gaat dat zonder veel moeite, maar soms is extra pijnstilling, spierverslapping en in een enkel geval zelfs narcose nodig,
Zodra de schouder weer in de kom zit wordt een speciale draagband aangelegd.
Hierna wordt een controlefoto gemaakt.Nacontrole
Wanneer mag ik weer naar huis?
Als de schouder succesvol is teruggezet mag u meteen weer naar huis.
U krijgt dan een afspraak mee voor controle op de polikliniek of de afspraak wordt naar uw huisarts opgestuurd. Bij dit controle bezoek wordt de verdere nabehandeling met u afgesproken.