Zorgpad

Klompvoet

Bij uw kind is een klompvoet vastgesteld. Hieronder geven we u meer informatie over de aandoening en de behandeling hiervan.

  1. Wat is een klompvoet?

    Wat is een klompvoet?

    Een klompvoet is een ingewikkelde aangeboren afwijking die goed te zien is na de geboorte. Bij een klompvoet zijn alle botten normaal aangelegd in de voet. Toch staan ze niet in de juiste positie ten opzichte van elkaar. Ook alle spieren van het onderbeen en de voet zijn aanwezig, maar vaak wel kleiner en zwakker dan normaal. Het onderbeen aan de kant van de klompvoet is daarom dunner. Kort na de geboorte valt dit door het aanwezige onderhuidse vet nog niet zo erg op. Een aantal pezen en banden aan de achterkant van de enkel en de binnenkant van de voet zijn verkort.

    De stand van de voet is veranderd in vier verschillende richtingen. Tussen haakjes vindt u de Latijnse term van de afwijking:
    1. De voetzool is hol, vaak met een diepe huidplooi (Cavus)
    2. De voor- en middenvoet wijzen naar het andere been (Adductus)
    3. Ook de hiel in de richting van het andere been, waardoor de voetzool naar boven wijst (Varus)
    4. De hele voet staat in spits stand. Vaak met een diepe huidplooi over de achillespees (Equinus)

    Deze vier afwijkingen samen bepalen de vorm van een klompvoet. 

    Niet iedere standsafwijking van de voet is een klompvoet. Het komt voor dat de voet van uw kind in de baarmoeder klem heeft gezeten. De stand van de voet kan dan hetzelfde zijn als bij een echte klompvoet. Maar bepaalde andere kenmerken, zoals diepe huidplooien, ontbreken. Deze afwijkende stand is veel makkelijker tot een normale stand terug te brengen.

  2. De oorzaak

    De oorzaak

    Een klompvoet komt ongeveer bij 1 op de 800 tot 1000 kinderen voor. De helft van deze kinderen heeft aan beide kanten een klompvoet. Per jaar worden er in Nederland ongeveer 200 kinderen geboren met één of twee klompvoeten.

    Een klompvoet afwijking komt vaker voor wanneer iemand in dezelfde familie ook een klompvoet heeft. De kans kan oplopen tot 25%. Bovendien komt de afwijking twee keer zo vaak voor bij jongens als bij meisjes. Erfelijkheid lijkt dus een rol te spelen. Toch is de exacte oorzaak van een klompvoet niet bekend.

  3. Onderzoek en diagnose

    Onderzoek en diagnose

    Bij alle zwangerschappen in Nederland wordt een echo-onderzoek gedaan bij 20 weken en +/-30 weken. Hierbij kan ook goed de ontwikkeling van de voet in beeld worden gebracht. Een eventuele klompvoet kan dus vaak al voor de bevalling worden ontdekt. De behandeling van een klompvoet vindt in Nederland plaats in een aantal klompvoet centra. Het dichtstbijzijnde centrum voor de regio Dordrecht is het Sophia Kinderziekenhuis, onderdeel van het Erasmus MC in Rotterdam.

    Het Albert Schweitzer ziekenhuis werkt hier nauw mee samen. Het eerste gesprek na de echo vindt plaats in het Albert Schweitzer ziekenhuis, het vervolg van de behandeling in het Sophia Kinderziekenhuis

  4. Meer informatie

    Meer informatie

    Kijk voor meer informatie op www.klompvoet.nl

Naar boven