Zorgpad

Heupslijtage / artrose

Artrose in het heupgewricht betekent dat de kwaliteit van het kraakbeen minder wordt. Daardoor gaat het bewegen van de heup moeilijker en wordt het pijnlijker. Vaak wordt het gewricht ook stijver. Er kan startpijn ontstaan. Dat betekent dat het moeite kost weer te gaan lopen na een tijdje te hebben gezeten. Mogelijk is een operatie de beste oplossing. Het heupgewricht wordt dan vervangen door een prothese.

U bent nu hier

HomepageOrthopedisch CentrumAandoeningenHeupHeupslijtage / artrose in de heup
  1. De aandoening

    Artrose in de heup

    Download nu de Behandelpad app

    Deze gratis app bevat handige informatie over onderzoeken, behandelingen en soorten protheses. Daarnaast informeert de app u over alles wat er rondom de operatie gebeurt.

    Download de app in de Appstore en Google Playstore

    Kraakbeen in de heup
    Het heupgewricht verbindt het bekken met het dijbeen. Het gewricht bestaat uit een heupkop en een heupkom. De heupkop bevindt zich aan het uiteinde van het dijbeen en de heupkom maakt deel uit van het bekken. 

    Het heupgewricht is een kogelgewricht. Bij het lopen en bewegen draait de kop van het dijbeen soepel rond in de kom van het bekken. Het gewricht wordt op zijn plaats gehouden door een stevig kapsel met daaromheen pezen en spieren. 

    De heupkop is bekleed met een laag kraakbeen. Kraakbeen is zacht, glad en elastisch. Het zorgt ervoor dat de kop soepel in de kom kan ronddraaien.   

    Artrose
    Als de kwaliteit van het kraakbeen verslechtert, noemen we dit artrose. Vaak (maar niet altijd) komt dit door slijtage. Naarmate we ouder worden, neemt de kwaliteit van het kraakbeen af. Het zachte laagje kraakbeen wordt minder glad of verdwijnt zelfs helemaal. Kraakbeen herstelt zich helaas niet.

    Door artrose wordt het oppervlak van de kop en de kom ongelijkmatig. Hierdoor past de heupkop niet meer precies in de heupkom en kan het gewricht minder soepel ronddraaien. De kwaliteit van het kraakbeen kan ook verslechteren door een botbreuk, reuma of medicijngebruik.

    Klachten
    Door artrose gaat het bewegen moeilijker en wordt het pijnlijker. Vaak is er sprake van pijn in de lies, die kan uitstralen naar het bovenbeen tot in de knie. Vaak wordt het gewricht wordt ook stijver. Veel mensen met artrose in het heupgewricht hebben zogenaamde 'startpijn'. Dat wil zeggen dat het moeite kost om weer te gaan lopen nadat ze een tijdje hebben gezeten. Lopen, bukken en traplopen wordt moeilijker. 

     
  2. Onderzoeken

    Hoe stellen we de diagnose?

    Uw verhaal en het lichamelijk onderzoek zijn belangrijk voor het stellen van de juiste diagnose. 

    Een gewone röntgenopname van het bekken en de pijnlijke heup worden altijd gemaakt. Soms wordt in aanvulling daarop ook een foto van de rug en/of knie gemaakt.
    Als er dan nog onzekerheid is over de oorzaak van uw klachten is er een enkele keer reden voor een MRI- of botscan. 

     
  3. Behandelopties

    Welke mogelijkheden heb ik?

    Er zijn verschillende mogelijkheden om artrose in de heup te behandelen. De orthopeed zal met u de voor- en nadelen bespreken. 

    Behandeling zonder operatie

    Klachten door artrose kunnen bestreden worden door bijvoorbeeld pijnstillers, afvallen (bij overgewicht), gebruikmaken van een stok en/of fysiotherapie.

    Behandeling met een operatie - de heupprothese

    Als de klachten verergeren en niet meer bestreden kunnen worden door pijnstillers en fysiotherapie, kan het plaatsen van een heupprothese de beste oplossing zijn.

    Soorten heupprothesen
    Er zijn verschillende soorten heupprothesen. Welke voor u het beste is, en de manier waarop de prothese aan het bot wordt vastgemaakt (met of zonder cement), hangt onder andere af van uw leeftijd, de kwaliteit van uw bot en uw lichaamsbouw.
    De orthopeed beoordeelt welk type prothese geschikt is en bespreekt dit met u.

    Verschillende type operaties
    Ook zijn er twee verschillende operaties mogelijk. De operatie via de zijkant van de heup of de zogeheten 'voorste benadering'.

    Bij een operatie via de zijkant, maakt de arts een snee aan de zijkant van uw heup. Vervolgens neemt de arts de heupkop weg en vervangt deze door een heupprothese. In het bekken plaatst hij vervolgens een kom. Dit heet een totale heupprothese omdat zowel de heupkop als de heupkom vervangen worden 

    Ook bij een 'voorste benadering' wordt een totale heupprothese geplaatst. Dit is een nieuwere en de laatste tijd veel toegepaste techniek. De orthopedisch chirurg maakt een snee aan de voorkant van uw heup. Op deze manier worden bepaalde spieren ontzien waardoor de revalidatie vaak makkelijker verloopt. 

     
     
  4. Na de operatie

    Hoe verloopt het herstel?

    Na de operatie moet u revalideren. De eerste paar weken loopt u daarom met een loophulpmiddel, zoals krukken of een rollator. Ook moet u zich houden aan een aantal leefregels. Deze hebben gevolgen voor het dagelijks leven. Zo mag u geen zwaar werk doen.
    Mocht dit thuis voor problemen zorgen, kunt u met behulp van de intakeverpleegkundige thuiszorg aanvragen. Indien nodig zal de intakeverpleegkundige met u de mogelijkheid bespreken om te revalideren in een instelling.

U bent nu hier

HomepageOrthopedisch CentrumAandoeningenHeupHeupslijtage / artrose in de heup
Naar boven