Duurzaamheid
Een duurzame bijdrage leveren aan gezondheid en kwaliteit van leven en daarmee het welzijn van de maatschappij positief beïnvloeden is voor het Albert Schweitzer ziekenhuis erg belangrijk. Dit doen we direct via onze patiëntenzorg, maar ook indirect als werkgever door duurzaamheid als strategisch thema door te voeren.
Kleinere CO2-voetafdruk
Om onze impact op de omgeving te verbeteren, is een kleinere CO2-voetafdruk nodig. We kijken hiervoor naar de meest CO2 producerende processen, zoals het energieverbruik van onze gebouwen, de reisbewegingen van patiënten en zorgmedewerkers en het verbruik van middelen en materialen.
Verschillende thema’s zijn hierin belangrijk:
- Het beperken van de energievraag
- Zoveel mogelijk energie gebruiken uit hernieuwbare bronnen
- De fossiele energiebronnen zo efficiënt mogelijk gebruiken
- Circulair werken
- Afval scheiden
- Het terugdringen van medicijnresten
- Mobiliteit
- Duurzame en gezonde voeding
Green Teams
Binnen ons ziekenhuis is er een stuurgroep Duurzaamheid die actief de voortgang van verschillende activiteiten in de gaten houdt en voortdurend op zoek is naar nieuwe kansen. Binnen de betrokken afdelingen zijn Green Teams opgesteld. Een Green Team is een groepje medewerkers op een afdeling die gezamenlijk een initiatief uitwerken. Dit kan en mag van alles zijn. Ieder duurzaam initiatief is welkom.
Milieuthermometer Zorg
Met de Milieuthermometer wordt gekeken of een ziekenhuis voldoet aan verplichte en optionele eisen rondom duurzame bedrijfsvoering en wordt een ziekenhuis gecertificeerd op het niveau brons, zilver of goud. In 2021 hebben wij het certificaat brons gehaald. We streven ernaar om binnen vijf jaar niveau zilver te halen!
Duurzaamheidsverslag
Lees hier het duurzaamheidsverslag van 2023.