Onze patiënten krijgen muziek vóór, tijdens en na de operatie

Luisteren naar muziek tijdens de operatie zorgt voor minder pijn en angst. Daarom bieden we onze patiënten op de OK en op de verpleegafdeling A2 een koptelefoon aan.

Daarop kunnen zij vóór, tijdens en na de operatie naar muziek luisteren. Veel mensen die een operatie krijgen, zijn angstig, gestrest of hebben pijn. Dat is niet alleen heel vervelend, maar het kan er ook voor zorgen dat het herstel na de operatie langer duurt en dat er meer medicatie nodig is. Regieverpleegkundige Ashley Frank (op de foto naast de patiënt op de verpleegafdeling) richtte haar afstudeeronderzoek op muziek als medicijn. Ashley: “Door muziek komen er hormonen vrij zoals lichaamseigen morfine en serotonine. Daardoor hebben patiënten minder pijn en slapen ze beter en hebben dus minder pijn- en slaapmedicatie nodig.” Door muziek gaan ook de hartslag en bloeddruk omlaag. “Dat bevordert het herstel van patiënten.”

Lievelingsgenre
Samen met twee collega-regieverpleegkundigen werkte Ashley een concreet verbeterinitiatief uit, wat resulteerde in de aanschaf van twee koptelefoons voor A2 en vijf voor de OK. Daar staan muziekstukken op die een bewezen positief effect op het lichaam en de gemoedstoestand hebben. Patiënten kiezen zelf het genre dat zij het liefste luisteren. Van klassiek tot pop en van jazz tot lounge. Ook het volume kiezen ze zelf. Ashley: "Verpleegkundigen en artsen kunnen de koptelefoon vanaf de buitenkant ook bedienen. We kunnen de muziek dus altijd stoppen als dat nodig is.” De koptelefoons hebben geen snoeren en voldoen aan alle hygiëneregels.

Pilot
Het gaat om een pilot. We bieden nu nog alleen patiënten die een operatie aan hun buik krijgen een koptelefoon aan. Na juli volgt een evaluatie. Als de koptelefoons hun gebruik hebben bewezen, gaan we ze ook op andere afdelingen inzetten.


U bent nu hier

HomepageNieuws & bijeenkomstenNieuwsberichten2025AprilOnze patiënten krijgen muziek vóór, tijdens en na de operatie
Naar boven