Volledige financiering voor beweegprogramma IBD Fit

Samen met de gemeente Dordrecht hebben we afgesproken dat we dit programma de aankomende drie jaar volledig samen financieren. Dit is noodzakelijk omdat er geen reguliere financieringsmogelijkheden zijn voor dergelijke initiatieven.

IBD Fit valt niet onder medische zorg en kan daarom niet door de zorgverzekering worden vergoed. Ook past het niet binnen het sociale domein. Met deze samenwerking wordt een belangrijke stap gezet in het bevorderen van domein overstijgende initiatieven rondom leefstijl en preventie.

Intensief beweegprogramma
Zes maanden lang volgen de deelnemers van IBD Fit wekelijks een intensief beweegprogramma in groepsverband, gebaseerd op persoonlijke trainingsschema's. Hierbij wordt rekening gehouden met individuele behoeften en doelen, zowel op sportief als sociaal-maatschappelijk gebied.

Patiënten met IBD hebben vaak moeite met sporten vanwege de buikklachten, maar ook gewrichtsklachten, schaamte en vermoeidheid zijn een belemmering om te starten met sporten. Dit terwijl beweging een bewezen positief effect heeft op hun kwaliteit van leven en mogelijk zelfs op het ziektebeloop. Om deze reden is er sinds enkele jaren meer aandacht vanuit de afdeling MDL van het ASz voor beweging en sport bij IBD. MDL-arts Vincent de Jonge: “Het oppakken van een gezondere leefstijl kan een hele opgave zijn, zeker voor patiënten met een chronische aandoening. Er zijn een heleboel drempels te overwinnen voor patiënten: op het gebied van financiën, het begrip van trainers en omgeving, lichamelijke beperkingen en logistieke problemen. De samenwerking tussen ons ziekenhuis, de gemeente en JERA movement neemt een heleboel van deze drempels weg. We hebben de afgelopen 2 jaar al veel patiënten succesvol kunnen begeleiden naar een gezondere leefstijl met meer beweging. Door de toezegging van de steun voor de komende 3 jaar, kunnen we nóg meer patiënten helpen.”

U bent nu hier

HomepageNieuws & bijeenkomstenNieuwsberichten2024SeptemberVolledige financiering voor beweegprogramma IBD Fit
Naar boven