Pilot: klinisch fysiotherapeut kijkt direct mee bij patiënten op de SEH

11 juli 2024

Patiënten die na een val of met een beweeg- of ademhalingsprobleem op de Spoedeisende Hulp (SEH) belanden, hoeven niet altijd te worden opgenomen. Om veilig naar huis te kunnen, zijn ze vaak wel gebaat bij een snel advies of instructie van een fysiotherapeut. Sinds 8 juli kunnen de klinisch fysiotherapeuten van het Albert Schweitzer daarom worden opgeroepen door de SEH.
Door de expertise van de fysiotherapeut in een zo vroeg mogelijk stadium in te zetten, hopen we onnodige opnames vaker te kunnen voorkomen. Het is een van de maatregelen om schaarse ziekenhuisbedden beschikbaar te houden voor patiënten met een echte medische noodzaak en om de doorstroming op de SEH te verbeteren. Sinds begin dit jaar kijken ook transferverpleegkundigen al op verzoek mee bij patiënten op de SEH. Zij kunnen ter plekke adviseren over terugkeer van vaak oudere patiënten naar huis met hulp van thuiszorg, of overplaatsing naar een verpleeghuis.
 
Bewegen is altijd beter
“Voor een patiënt is zelfstandig in beweging blijven en meteen beginnen met oefenen altijd beter dan in een bed terechtkomen”, vertelt fysiotherapeut Kira Stok, mede-initiatiefnemer van de pilot. “Wanneer de arts of verpleegkundige van de SEH ons advies nodig heeft, is een van ons er binnen tien minuten. Wij bekijken hoe mobiel de patiënt is, wat hij of zij zelf kan en of wij vinden dat naar huis gaan verantwoord is. We kunnen meteen instructies geven, beweeg- of ademhalingsoefeningen doen en indien nodig een overdracht maken naar de eerstelijns fysiotherapeut.” De fysiotherapeut kan de patiënt ook meteen leren een hulpmiddel te gebruiken, zoals krukken of een rollator. Krukken zijn direct beschikbaar op de SEH om mee naar huis te nemen.
 
Evaluatie pilot
Tijdens de pilot is voorlopig alleen tijdens kantoortijden een fysiotherapeut continu beschikbaar voor een consult op de SEH. Na vier à vijf maanden wordt onder meer in kaart gebracht hoe vaak hiervan gebruik is gemaakt, of het in die gevallen een meerwaarde heeft gehad en of er bepaalde piekuren of andere inzichten zijn. Daarna wordt besloten of de pilot wordt omgezet in een vaste werkwijze en eventueel wordt uitgebreid.

Op de foto: klinisch fysiotherapeut Kira Stok (links) en SEH-verpleegkundige i.o. Hester Molenaar coördineren de pilot.
 

U bent nu hier

HomepageNieuws & bijeenkomstenNieuwsberichten2024JuliPilot: klinisch fysiotherapeut kijkt direct mee bij patiënten op de SEH
Naar boven