Hardlopen is populair. Waarom? Je kunt het op elke leeftijd en op elke plaats doen. Alleen of in een groep. Een kwartiertje of drie uur achter elkaar. Ook het Albert Schweitzer ziekenhuis promoot het hardlopen: 20 september was de 5e Schweitzerloop. Wat heeft u gemist?
- Ruim 600 deelnemers deden mee aan de Schweitzerloop
- Twee deelnemers liepen in trouwkostuum, omdat het 20e september hun 35e trouwdag was
- Zij lieten zich sponsoren voor het goede doel: de afdeling Dialyse
- De Dialyse kan rekenen op een bedrag van € 20.000,-
- Dit geld is voor meer comfort voor de patienten op de Dialyse. Denk aan meer behandelstoelen, maar ook extra bedtafels, kussens en tv’s met dvd speler.
Jan en Marianne van Haren liepen de 5e Schweitzerloop in trouwkostuum vanwege hun 35-jarig huwelijk.
Feiten en cijfers
- Steeds meer mensen gaan hardlopen. Het aantal deelnemers aan 25 grote loopwedstrijden in Nederland is de afgelopen vijf jaar toegenomen van 100.000 naar ruim 160.000.
- Het aantal hardlopende vrouwen is vanaf 2000 ongeveer verdrievoudigd, terwijl het aantal mannen ongeveer gelijk is gebleven.
- In 2005 liepen 1,6 miljoen Nederlanders vaker dan één keer per week hard.
- Veel informatie over hardlopen is te vinden op www.hardlopen.nl.
- Een bekende hardloper is Paul Rosenmöller, de vroegere fractieleider van GroenLinks. Hij publiceerde onlangs het boek ‘Ik loop dus ik besta’, met verhalen over hardlopende (bekende) Nederlanders. Rosenmöller loopt sinds zijn 25e en heeft inmiddels twee marathons gelopen. Hardlopen helpt hem om te ontspannen en ook om vragen op een rijtje te zetten en besluiten te nemen. Het besluit om te stoppen als fractievoorzitter nam hij bijvoorbeeld tijdens het hardlopen: “Na een kilometer of acht. Ik weet nog precies waar ik liep. De plek, de boom waar ik langs kwam, het staat in mijn geheugen gegrift.”
Bron: NRC Next
Volg ons op: