Feiten en cijfers over borstkanker
- In Nederland krijgen bijna 12.000 vrouwen jaarlijks te maken met borstkanker. Voor mannen is dat aantal veel lager: ongeveer 70 mannen krijgen jaarlijks te horen dat zij borstkanker hebben.
- Borstkanker komt het meest voor bij vrouwen tussen de 50 en 75 jaar. Bij vrouwen onder de 30 jaar is borstkanker uiterst zeldzaam (maar het kan wel voorkomen).
- Borstkanker is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen.
- Een mammografie is een röntgenfoto, een echo is een opname met bewegend beeld en geluid. Bij een punctie worden er met een dunne naald wat cellen opgezogen. Bij een biopt wordt er met een dikkere naald een reepje weefsel uit de borst gehaald.
- In het Albert Schweitzer ziekenhuis komen per jaar 10.000 patiënten op de mammapoli: 5500 patiënten die de mammapoli al eerder bezocht hebben (zij komen voor een controlebezoek) en 4500 nieuwe patiënten.
- Van deze 4500 nieuwe patiënten heeft 85% geen kanker: deze vrouwen hebben wel een knobbeltje of pijn in de borst, maar hoeven hiervoor niet naar de chirurg te worden verwezen. Zij gaan voor behandeling terug naar hun huisarts.
Bij de overige 15% wordt direct extra onderzoek gedaan: dat gebeurt met een punctie. Daarna horen zij van de radioloog een voorlopige uitslagen en er wordt een afspraak gemaakt bij de chirurg. Deze bespreekt met hen de definitieve uitslag en stelt een behandelplan op. Iedere patiënt verlaat de mammapoli in het Albert Schweitzer ziekenhuis dus altijd met een voorlopige- of definitieve uitslag.
- Er werken 14 radiologen in het Albert Schweitzer ziekenhuis; 8 van hen zijn gespecialiseerd in de zogeheten 'mammadiagnostiek'.
- Er werken 16 chirurgen in het ziekenhuis. Hiervan zijn er 6 gespecialiseerd in oncologie (kanker).
- Op de mammapoli werken 12 laboranten. De laboranten op de mammapoli maken de röntgenfoto's, assisteren bij de echografie en assisteren de radioloog bij het maken van de punctie.
- Samen weet je meer: in het Albert Schweitzer ziekenhuis werken de behandelaars van patiënten met kanker volgens een zogeheten 'multi-disciplinaire aanpak': een team van specialisten houdt zich samen bezig met de behandeling van de patiënt.
- De mammapoli in het Albert Schweitzer ziekenhuis is zeer modern: er wordt gewerkt met de nieuwste medische apparatuur en de mensen die er werken zijn ervaren en deskundig.
- Vrouwen die via de huisarts naar de mammapoli verwezen worden, kunnen meestal diezelfde werkweek nog terecht.
Volg ons op: