- In Nederland hebben ruim 170.000 mensen dementie.
- Hoe ouder de mens wordt, hoe groter de kans op geheugenproblemen.
- Bij mensen ouder dan 85 jaar heeft ongeveer 1 op de 3 personen een vorm van dementie.
- Geheugenproblemen komen ook voor jongere mensen. Zij gaan voor een behandeling in het Albert Schweitzer ziekenhuis meestal naar een neuroloog; ouderen komen bij het Geheugencentrum.
- Het Geheugencentrum in het Albert Schweitzer ziekenhuis is een onderdeel van het Centrum voor Ouderengeneeskunde.
- Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot geheugenproblemen.
- Wie last heeft van geheugenproblemen of oriëntatieproblemen, kan zich soms minder bewust zijn van zijn omgeving. Een gevaarlijke drempel valt misschien niet meer op. Of iemand vergeet zijn rollator te gebruiken. Het is daarom belangrijk om het huis zo veilig mogelijk in te richten.
Meer weten? Kijk op www.seniorgezond.nl.
- De-mentie betekent letterlijk ‘ont-geesting’.
- De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie die gepaard gaat met geheugen- en oriëntatieproblemen. Deze problemen verergeren langzaam. Met medicijnen kan deze ziekte worden afgeremd. Alzheimer kan niet worden genezen.
- Eenderde van alle Nederlanders heeft direct of indirect met dementie te maken, meestal bij ouders of schoonouders (bron: www.gezondheidsnet.nl).
- Dementie is in het beginstadium vaak herkenbaar aan de volgende verschijnselen: vergeetachtigheid (meestal gaat eerst het korte-termijngeheugen achteruit en daarna het lange-termijn geheugen), trager denken en minder goed kunnen waarnemen/beoordelen. Mensen gaan zich soms moeilijker aanpassen (worden achterdochtig), er kunnen problemen ontstaan met het taalgebruik en oriëntatie. Ook kan er sprake zijn van verhevigde emoties en sentimenten. In ieder stadium van dementie kan iemand depressief en angstig worden. Soms kunnen hallucinaties ontstaan.
- Dementie is een ingrijpende aandoening, niet alleen voor de patiënt maar ook voor de directe omgeving.
- Zorgt u voor iemand met dementie? Dat kan zwaar zijn. Neem daarom regelmatig een moment voor uzelf. Hou uw hobby’s en blijf leuke dingen doen. Hoe sterker u bent, des te beter u die zorg kunt volhouden
bron: www.alzheimer-nederland.nl
Volg ons op: