Wist u dit...
- Er zijn veel soorten hoofdpijn. Om hier duidelijkheid in te scheppen, zijn er door de ´international headache society´ afspraken gemaakt en wordt hoofdpijn onderverdeeld in twee groepen: primaire- en secundaire hoofdpijn.
- Bij de zogeheten secundaire hoofdpijn wordt de hoofdpijn veroorzaakt door een andere aandoening: ben je verkouden of heb je een hersenschudding, dan kun je hoofdpijn krijgen.
- Bij primaire hoofdpijn is de hoofdpijn de aandoening op zich. Het aantal primaire hoofdpijnen is beperkt, maar deze hoofdpijnen komen wel dikwijls voor. De meest bekende vormen hiervan zijn migraine en spanningshoofdpijn.
- Hoe weten artsen of een patiënt last heeft van primaire- of secundaire hoofdpijn? Om dit te achterhalen, is een lijst van alarmsymptomen ontwikkeld. Daarbij luisteren de artsen heel goed naar de klachten van de patiënt. Heeft de patiënt bijvoorbeeld midden in de nacht last van hoofdpijn en moet hij overgeven? Dan is de kans groot dat er sprake is van secundaire hoofdpijn.
- 3 tot 4 procent van de Nederlandse bevolking heeft bijna dagelijks hoofdpijn. Het gaat dan meestal om primaire hoofdpijn, zoals migraine of spanningshoofdpijn.
- Van deze mensen gebruikt de helft te veel pijnstillers. Wat men vaak niet weet, is dat langdurig gebruik van pijnstillers de hoofdpijn alleen maar verergert.
- Vooral met primaire hoofdpijnen blijven mensen onnodig te lang doorlopen.
Migraine:
- 25 procent van de vrouwen in Nederland heeft regelmatig last van migraine; dat geldt tevens voor 10 procent van de mannen in ons land.
- Ook onder kinderen komt migraine voor: 5 tot 10 procent van de Nederlandse kinderen heeft last van migraine.
- Migraine is een chronische hersenziekte.
- Over de relatie tussen stress en migraine vindt nog steeds veel discussie plaats. Deze relatie is veel minder vanzelfsprekend dan wordt gedacht; dat geldt ook voor de relatie tussen voeding en migraine.
- Het is wel wetenschappelijk bewezen dat medicijnen goed helpen om migraine te behandelen.
Spanningshoofdpijn:
- Spanningshoofdpijn is een drukkende pijn in het hele hoofd.
- De naam spanningshoofdpijn is feitelijk onjuist: het is nooit wetenschappelijk aangetoond dat spanning of stress direct spierspanningshoofdpijn veroorzaakt.Het kan wel zo zijn dat mensen aanleg hebben om snel hoofdpijn te krijgen. En dat stress dan kan helpen om deze hoofdpijn op te roepen.
- Spanningshoofdpijn is lastiger te behandelen dan migraine.
Behandelen
De neurologen drs. Nanninga en drs. Carbaat in het Albert Schweitzer ziekenhuis zijn gespecialiseerd in het behandelen van hoofdpijn. Wilt u meer weten? Kijk hier.
Nuttige links:
www.hoofdpijn.nl
www.hoofdpijnpatiënten.nl
www.neurologie.nl
Volg ons op: