Het bloed stroomt via aderen door ons lichaam. Deze aderen zijn onder te verdelen in ‘gewone’ aderen en slagaderen. De slagaderen zorgen ervoor dat het bloed vanaf het hart door ons lichaam wordt gepompt; de aderen zorgen ervoor dat het bloed naar het hart wordt teruggebracht. Dat gebeurt in alle delen van ons lichaam, dus ook in onze benen.
Door de zwaartekracht echter wil het bloed van nature het liefste naar beneden stromen. Vooral de wanden van de aderen in de (onder)benen kunnen het daarbij zwaar te verduren krijgen. Normaal gesproken wordt deze druk van het bloed opgevangen door klepjes in de wanden van de aderen. Zijn de vaatwanden niet stevig genoeg, dan kunnen deze klepjes hun werk niet goed doen. De aderen verwijden zich met als gevolg: spataderen.
Van klein naar groot
Spataderen zijn duidelijk zichtbaar, hebben een blauwe kleur, een kronkelig verloop en kunnen als een dik koordje ´op´ het been liggen. Spataderen worden onderverdeeld in kleine-, middelgrote- en grote spataderen.
De kleine spataderen geven meestal geen klachten, maar mensen vinden het vaak geen fraai gezicht. De middelgrote spataderen kunnen vele centimeters lang zijn en enkele millimeters dik. Ook deze spataderen geven weinig lichamelijke klachten.
De grote spataderen lijken op dikke kabels. Ze hoeven niet altijd klachten te geven. Maar als mensen er last van hebben, klagen ze over een moe, zwaar en loom gevoel in de benen en rusteloze benen (‘restless legs’). Bij het stoten van het been kan een spatader bloeden, de spatader kan zelfs pijn doen.
Volg ons op: