Feiten en weetjes over plasproblemen en de Plasklas

Plas- en drinklijst bijhouden
Na aanmelding bij het kinderspreekuur van het Regionaal Bekkenbodem Centrum (RBC) krijgen ouders en kind eerst een vragenlijst plus een plas- en drinklijst toegestuurd. Deze moeten twee dagen lang worden bijgehouden. Pas nadat deze ingevulde lijsten bij het RBC ontvangen zijn, krijgen ouders en kind een oproep voor een afspraak.

Team deskundigen
Bij de kinderafdeling van het RBC werken verschillende specialismen waaronder een kinderarts, kinderbekkenbodemfysiotherapeut en continentieverpleegkundige. Zij werken nauw samen met de andere specialismen in het Albert Schweitzer ziekenhuis, zoals de radioloog (deze maakt bijvoorbeeld echo´s van de blaas).

De kinderbekkenbodemfysiotherapeut kijkt of de patiënten hun bekkenbodemspieren (waaronder de blaasspier) beheersen. Deze spieren zijn onmisbaar om de plas op te kunnen houden. Met oefeningen kan dat getraind worden.

Samen zien deze deskundigen kinderen vanaf ongeveer 5 jaar die overdag plasproblemen hebben, ´s nachts in hun bed plassen of patiëntjes die last hebben van regelmatig terugkerende urineweginfecties.

Urineweginfecties
Urineweginfecties kunnen bijvoorbeeld ontstaan door te weinig keren plassen op een dag, niet goed leegplassen of (bij meisjes) door verkeerd afveeggedrag (dat wil zeggen na het toiletbezoek ´van achter naar voren´ afvegen in plaats van ´van voren naar achteren´).

Genoeg drinken
Plasproblemen komen dikwijls voort uit een verkeerd plas- en drinkgedrag. Kinderen drinken meestal te weinig en plassen te vaak. De gevolgen? Als er te weinig gedronken wordt, raakt de slijmvlieslaag in de blaas geïrriteerd. De blaas knijpt hierdoor samen met als gevolg een aandrang om te moeten plassen. En een kind dat te vaak naar de wc gaat, traint de blaas niet om gedurende een langere tijd meer plas vast te houden.

Genoeg drinken is het devies. Maar dat kan lastig zijn. In de zomer zijn waterijsjes een handige manier om meer vocht binnen te krijgen. Voor oudere kinderen is het een idee om altijd een plastic flesje water bij de hand te houden en dit regelmatig te vullen. Zo is goed bij te houden wat er gedronken wordt.
Wat het wc-bezoek betreft: over het algemeen wordt aangeraden om niet vaker dan één maal in de twee uur naar de wc te gaan.

Geen koolzuur
Koolzuurhoudende dranken hebben een prikkelende werking op de blaaswand. En zijn dus geen handig hulpmiddel om de blaas te trainen in het vasthouden van de urine!

Dag- en nachtritme
Problemen met ´s nachts in bed plassen komen vaak voort uit plasproblemen overdag.

Naar de Plasklas
Kinderen met een verkeerd plas- en drinkgedrag krijgen bij het RBC altijd het advies om naar de Plasklas te komen. Zij komen dan twee keer één uur op een donderdagmiddag naar het ziekenhuis voor een informele bijeenkomst. De kinderen en hun ouders krijgen een powerpoint-presentatie, waarop de plasproblemen in begrijpelijke taal aan de orde komen. Vragen als ´wat doen de blaas en nieren´, ´waarom is het zo belangrijk om goed te drinken´ en ´hoe voorkom je urineweginfecties´ komen hierbij aan de orde. Alles gaat in begrijpelijke taal en in rustig tempo.

Zo veel past er in de blaas
In de Plasklas wordt ook het plasgedrag van kinderen zichtbaar gemaakt, bijvoorbeeld met behulp van maatbekers om hoeveelheden aan te geven. Zo zien kinderen (en ouders) bijvoorbeeld goed hoeveel plas in een blaas past. Erg nuttig!

Op de tweede ochtend van de Plasklas wordt ook een eventueel poepprobleem besproken.

Bellen voor een afspraak
De verwijzing naar het Regionaal Bekkenbodem Centrum gebeurt altijd door huisarts of specialist. Bellen voor een afspraak kan dagelijks van 09.00 tot 16.30 uur (behalve op donderdagmiddag) naar (078) 654 29 53.

Meer weten?
Elders op deze website vindt u meer informatie over de Plasklas en het Regionaal Bekkenbodem Centrum. Voor meer informatie over de plasklas klik hier.