Behandeling

Desensibilisatie wordt ook wel immunotherapie of (allergie)vaccinatiekuur genoemd. Bij deze kuur krijgt de patiënt een aantal injecties met de stof waar hij/zij allergisch voor is. In het begin gebeurt dat met een kleine hoeveelheid van deze stof, de dosering wordt telkens een beetje hoger. Op deze manier leert het lichaam weer om zelf beschermende antistoffen aan te maken. Zo wordt de patiënt minder gevoelig voor de stof waar hij eerst allergisch voor was.

Desensibilisatie kan op verschillende manieren gebeuren: met druppels, tabletten of injecties. De allergoloog beslist welke methode voor welke patiënt het meest geschikt is. Zo kan een insectenallergie bijvoorbeeld alleen met injecties worden behandeld, voor hooikoorts kunnen ook druppels worden gebruikt.
Een desensibilisatiekuur duurt gemiddeld drie tot vijf jaar. In het begin van de kuur krijgt de patiënt iedere week een injectie; later wordt dat aangepast tot een injectie per maand of zes weken.

Een injectiekuur kan lastig zijn: patiënten moeten zo’n vijf jaar lang regelmatig voor injecties bij de arts langs. Uit ervaring is echter gebleken dat de injecties het beste resultaat bieden. Patiënten merken meestal in het eerste jaar van hun kuur al resultaat; aan het einde van de kuur zijn de klachten aanzienlijk verminderd of zelfs helemaal verdwenen. Een kuur met druppels geeft minder goede resultaten. Sinds kort zijn er ook smelttabletten. Deze lijken goed te werken, maar het effect op lange termijn moet nog verder worden onderzocht.