Weetjes over nucleaire geneeskunde

In het Albert Schweitzer ziekenhuis werken op de afdeling Nucleaire geneeskunde 2 nucleair geneeskundigen, 12 medisch nucleair werkers en 3 secretaressen. De afdeling is gevestigd op zowel de locatie Amstelwijck als Dordwijk.

Niet nieuw
Nucleaire geneeskunde is niet nieuw: het is sinds de jaren 70 een zelfstandig specialisme. Het specialisme is nog steeds volop in ontwikkeling.

Straling
Bij nucleaire geneeskunde wordt gebruik gemaakt van radioactieve stoffen die een patiënt krijgt ingespoten. Deze stof gaat via het bloed naar het orgaan dat onderzocht moet worden . Dit orgaan zendt vervolgens straling uit die in een gamma- of PET-camera wordt omgezet in een of meerdere digitale foto’s. Op deze manier kan de werking van het orgaan in beeld worden gebracht.

Veel toepassingen
Deze onderzoeksmethode kan voor veel doeleinden worden gebruikt. Ontstekingen en uitzaaiingen kunnen worden aangetoond, de doorbloeding van longen of hartspier en de functie van de lymfeklieren of nieren kunnen worden onderzocht. Maar ook de werking van organen als bijvoorbeeld de maag, hersenen of lever kan dankzij nucleair onderzoek goed in beeld worden gebracht.
De afdeling Nucleaire geneeskunde verricht ook onderzoeken naar osteoporose (botontkalking) met behulp van een botdichtheidsmeter.

Behandeling
Naast onderzoek kunt u op deze afdeling ook terecht voor behandeling van de schildklier met Jodium. Voor pijnbestrijding van botmetastasen met Strontium en de behandeling van chronische gewrichtsontsteking met Yttrium. Voor alle onderzoeken is wel een verwijzing van de behandelend arts nodig.

Niet pijnlijk
De onderzoeken zijn niet pijnlijk en de meeste radioactieve stoffen die worden gebruikt zijn meestal na 24 uur weer uit het lichaam verdwenen.

Meer weten? Wilt u meer weten over deze afdeling? Kijk dan hier voor meer informatie. Op deze website vindt u ook een aantal veelgestelde vragen met antwoorden en een groot aantal patiëntenfolders.