De specialist aan het woord

Cardioloog Arie Herweijer:

"De Hartfalenpoli is onmisbaar voor artsen én patiënten"

“Hartfalen is een aandoening waarbij de pompfunctie van het hart sterk verminderd is. Daarbij werkt het regelmechanisme van het lichaam, dat bijvoorbeeld de bloeddruk regelt, niet optimaal. De helft van alle hartfalenpatiënten krijgt deze aandoening als gevolg van een kransslagaderziekte, zoals een hartinfarct. Maar er zijn ook andere oorzaken voor hartfalen, zoals een hartklepbeschadiging, hoge bloeddruk of overmatig alcoholgebruik.

Voor mensen met ernstig hartfalen leidt zelfs een kleine inspanning, zoals aankleden of zich wassen, tot zware vermoeidheid en kortademigheid. De bijverschijnselen kunnen zo erg worden, dat mensen hiervoor in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Hartfalen is moeilijk te behandelen, maar de bijverschijnselen kun je trachten te verminderen. Daarvoor speelt in ons ziekenhuis de Hartfalenpolikliniek een grote rol. De gespecialiseerde verpleegkundigen van deze polikliniek ondersteunen met adviezen over zout/ en vochtbeperking, lichaamsbeweging en medicijngebruik. De patiënt komt er op verwijzing van huisarts of specialist en kan daarna altijd terecht voor praktische en deskundige ondersteuning. Dat maakt de Hartfalenpolikliniek onmisbaar voor artsen én patiënten.”

Wat u moet weten over hartfalen
In Nederland zijn zo´n 200.000 mensen (mannen en vrouwen) die aan hartfalen lijden. Dat aantal groeit per jaar met ongeveer tien procent.

Hartfalen wil zeggen dat de pompfunctie van het hart tekortschiet. Het gevolg is dat andere organen in het lichaam (ook de spieren) dan niet genoeg zuurstofrijk bloed krijgen. Dat veroorzaakt allerlei klachten: mensen voelen zich sneller moe, zelfs bij weinig inspanning. Omdat ook de hersenen minder bloed krijgen, kunnen mensen zich minder goed concentreren.

Mensen met hartfalen hebben onder andere last van: vermoeidheid, kortademigheid (vooral bij inspanning), koude handen en voeten, opgezette benen en enkels (het lichaam houdt vocht vast), onrustig slapen en 's nachts vaak moeten plassen. Ook kunnen zij te maken krijgen met een verminderde eetlust en toch zwaarder worden, vergeetachtigheid en (vooral bij platliggen) prikkelhoest.

Hartfalen is een chronische aandoening en is eigenlijk niet te genezen
Als u veel van deze signalen herkent, ga dan naar de huisarts. Deze kan dan bijvoorbeeld naar uw hart of longen luisteren en uw bloeddruk meten. Zo kan vastgesteld worden of u misschien last van hartfalen heeft. Indien nodig verwijst de huisarts u door naar de cardioloog.

De Hartfalenpolikliniek van het Albert Schweitzer ziekenhuis
Het specialisme Cardiologie van het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft een polikliniek Hartfalen.
Patiënten kunnen hier terecht voor deskundig advies en begeleiding van twee gespecialiseerde verpleegkundigen. De Hartfalenpoli is vooral laagdrempelig van aard: de verpleegkundigen die er werken, zijn makkelijk bereikbaar via email of telefoon. Met leefadviezen proberen zij de gezondheidstoestand van een patiënt met hartfalen zo optimaal mogelijk te krijgen. Ook kunnen zij waar nodig de medicijnen aanpassen. Op deze manier kan soms een ziekenhuisopname voorkomen worden.
De verpleegkundigen kunnen eventueel doorverwijzen naar een diëtist, fysiotherapeut of maatschappelijk werker.

De hartfalenverpleegkundigen komen ook langs aan bed bij mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen met hartfalen. Zij geven dan extra uitleg en adviezen.

De hartfalenverpleegkundigen werken nauw samen met de twee cardiologen die Hartfalen als hun speciale aandachtsgebied hebben.

Verwijzing naar de polikliniek Hartfalen gaat niet alleen via de behandelend cardioloog maar kan ook op advies van de huisarts gebeuren.

De polikliniek Hartfalen is gevestigd op de locaties Amstelwijck en Zwijndrecht. Op locatie Dordwijk is geen poliklinisch spreekuur; hier komen de gespecialiseerde verpleegkundigen wel langs bij mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen met hartfalen. Zij geven dan extra uitleg en adviezen.

De polikliniek Hartfalen is bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 12.30 uur. Is de polikliniek niet bereikbaar, dan kunt u altijd het antwoordapparaat inspreken. U kunt ons ook e-mailen: polihartfalen@asz.nl. Het telefoonnummer van de polikliniek Hartfalen is: (078) 654 22 57.

Een afspraak maken bij de polikliniek Hartfalen kan alleen via uw behandelend specialist.


Meer weten over hartfalen? Kijk hier voor meer informatie.