Feiten over de nieuwe CT-Angioscan
- Niet veel ziekenhuizen in Nederland werken met de CT-Angioscan, alleen de academische ziekenhuizen en grotere regionale ziekenhuizen beschikken over de apparatuur die nodig is om deze scan te kunnen doen. Het Albert Schweitzer ziekenhuis is één van die ziekenhuizen.
- De behandeling duurt voor de patiënt ongeveer 20 minuten en is veel minder belastend dan bijvoorbeeld een hartcatheterisatie. De CT-Angioscan brengt nauwelijks risico's met zich mee.
- Bij een hartcatheterisatie is alleen de binnenkant van de hartkransslagader te zien. Met de CT-Angioscan is ook veel meer te zien van de wand van de kransslagader. Zo zijn bijvoorbeeld afwijkingen en kalkaanslag in de vaatwand goed zichtbaar.
- Met de CT-Angioscan kan de arts zien of er belangrijke vernauwingen aanwezig zijn, afwijkingen die tot een hartinfarct kunnen leiden. De arts kan hierop vroegtijdig ingrijpen, bijvoorbeeld met een dotterprocedure of bypass-operatie. Zo kunnen hartinfarcten in de toekomst worden voorkomen.
- In het Albert Schweitzer ziekenhuis worden nu gemiddeld drie CT-Angioscans per week gedaan. Dat aantal neemt waarschijnlijk op korte termijn toe. Er is een grote vraag naar deze behandeling, patiënten staan al op een wachtlijst.
- De cardioloog bepaalt welke patiënt in aanmerking komt voor een CT-Angioscan.
Volg ons op: