Zorgpad
Targeted therapie bij bloedziekten
Bij doelgerichte therapie, ook wel targeted therapy genoemd, krijgt u speciale medicijnen om kankercellen te blokkeren. De zogeheten small molecules (kleine moleculen) werken aan de binnenkant van de cellen in het lichaam en zorgen ervoor dat het signaal in de cel niet wordt doorgegeven aan de celkern. Zo blokkeren ze de groei van de kankercellen. Voor deze behandeling komt u alleen in aanmerking als uw type tumorcellen een specifiek eiwit bezit. We noemen dit ook wel 'slimme chemotherapie' omdat het heel doelgericht de aanpak van één type kanker mogelijk maakt.
Voorbereiding
Gesprek over medicijnen
De arts zal met u bespreken van welke medicijnen u het beste resultaat kunt verwachten. De precieze behandeling is afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden, zoals uw conditie, het type tumor dat u heeft en of er uitzaaiingen zijn.
Behandeling
De behandeling is thuis
Medicijnen met small molecules zijn meestal in tablet- of capsulevorm verkrijgbaar. Daardoor kunt u de behandeling thuis volgen. Van tevoren krijgt u instructies over hoe en wanneer u het geneesmiddel moet innemen. Het aantal behandelingen hangt af van uw conditie en de effecten van de doelgerichte therapie.
Sommige small molecules worden in het ziekenhuis per infuus toegediend. Deze medicijnen geven wij momenteel niet in het ziekenhuis.Bijwerkingen
Verschillend per patiënt
Door de behandeling die u krijgt kunnen bijwerkingen optreden. Het is niet te voorspellen of u last krijgt van bijwerkingen. Het optreden van bijwerkingen en de mate waarin, kan per patiënt verschillen en zegt niets over het effect van de behandeling op uw ziekte. U kunt alle bijwerkingen bespreken met de oncologieverpleegkundige of specialist.Hieronder beschrijven we eventuele bijwerkingen:- Verandering van haarkleur, donshaargroei in het gezicht, extreme groei van wimpers of wenkbrauwen, langzame groei van hoofd- en baardhaar, droog en broos hoofdhaar en dunner wordend hoofdhaar.
- Nagels kunnen trager groeien, breekbaar worden en makkelijk scheuren of splijten. Ook verkleuring van de nagels of nagelriemontsteking kan een bijwerking zijn.
- Een droge huid, die gepaard kan gaan met jeuk. U kunt een schilferige huid krijgen, pukkeltjes in het gelaat en op de romp en ledematen. Tevens kunnen kloven aan handen, voeten en ellebogen voorkomen. Ook zijn blaren in handpalmen en onder voetzolen mogelijk. U krijgt tips van de longoncologieverpleegkundige over hoe u hier het beste mee om kan gaan en hoe u de huid het best kunt verzorgen.
- U kunt last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. U kunt het gevoel hebben dat eten niet goed ‘zakt’ of last hebben van zuurbranden. Hierdoor kan uw eetlust verminderen.
- Sommige medicijnen kunnen de aanmaak van witte bloedcellen in het beenmerg remmen, waardoor infecties kunnen ontstaan. Neem contact op met de arts als u tijdens de behandeling of in de maanden daarna koorts krijgt.
- Door de behandeling kunt u een pijnlijke mond en tong krijgen. Uw mond kan gevoelig worden tijdens het eten. Ook kan uw smaak veranderen. Hierdoor kan ook uw eetlust verminderen.
- Sommige medicijnen beïnvloeden de pompfunctie van het hart, met vochtophoping in de enkels, kortademigheid en vermoeidheid tot gevolg. Ook kunt u een hoge bloeddruk krijgen. Meld het aan de arts of verpleegkundige als u snel aankomt of kortademig wordt.
Resultaat
Na de behandeling
U slikt deze medicijnen net zo lang door totdat er sprake is van progressie: de kanker is weer actief en het medicijn doet zijn werk niet meer. Soms slikken patiënten deze middelen jaren en werken de medicijnen lang goed, zodat de kanker onderdrukt blijft.
Wanneer u wordt behandeld met doelgerichte therapie, zal uw behandelend arts met regelmaat een scan maken om te controleren of het medicijn nog voldoende werkt. Indien het medicijn niet meer werkt en er sprake is van nieuwe groei van de kanker, wordt er gekeken of er nog andere mogelijke behandelingen voor u zijn, of u hiervoor in een goede conditie bent en of u een nieuwe behandeling nog aan wilt gaan.