Zorgpad
Acute myeloïde leukemie (AML)
Acute myeloïde leukemie (AML) kenmerkt zich door een enorme toename van het aantal abnormale, onrijpe witte bloedcellen in het beenmerg, de zogenoemde myeloblasten. Daardoor komt de aanmaak van normale bloedcellen in het gedrang. Er ontstaat een tekort aan normale witte bloedlichaampjes die nodig zijn voor afweer. Ook zijn er te weinig rode bloedcellen die nodig zijn voor zuurstoftransport en bloedplaatjes die nodig zijn voor de bloedstolling.
Onderzoeken
Hoe stellen we de diagnose?
De diagnose acute myeloïde leukemie wordt gesteld op basis van bloed- en beenmergonderzoek.
Naast een microscopische analyse van de afwijkende witte bloedcellen wordt ook getest op afwijkingen en mutaties in de genen. Deze analyse wordt gedaan door medewerkers van Result Laboratorium.Behandeling
Welke mogelijkheden heb ik?
Als de diagnose acute myeloïde leukemie wordt gesteld, bestaat de behandeling in de regel uit (intensieve) chemotherapie.
Dit is echter wel afhankelijk van de lichamelijke conditie en leeftijd van de patiënt.
Intensieve chemotherapie wordt toegediend tijdens 2 opnames van ieder gemiddeld 4 weken. Tijdens de opname verblijven patiënten in een speciaal geïsoleerde kamer om infecties te voorkomen. Deze kamer noemen wij de HIC (Hematologische Intensive Care).Na een succesvolle behandeling met een compleet herstel van het beenmerg en bloedwaarden (complete remissie genoemd) volgt voor mensen die jonger zijn dan 70 jaar nog een derde chemotherapiekuur óf een stamceltransplantatie (beenmergtransplantatie) van een donor of van de patiënt zelf.
De keuze voor chemotherapie of een stamceltransplantatie is afhankelijk van het type acute myeloïde leukemie.
Een stamceltransplantatie van een donor is vrij vaak nodig omdat met alleen chemotherapiekuren de acute leukemie meestal later weer terugkomt.Bij oudere of minder fitte patiënten met acute leukemie is de standaard chemotherapie vaak te intensief. Deze patiënten worden dan poliklinisch ondersteund waarbij meestal een milde chemotherapie toegediend wordt om de groei van de leukemie te remmen (en soms ook om het nog wat terug te dringen). Dit gebeurt vaak in combinatie met bloedtransfusies om de klachten van bloedarmoede op te heffen.
Acute promyelocytenleukemie
Indien er sprake is van een bijzondere variant van acute myeloïde leukemie, de zogeheten acute promyelocytenleukemie, kan de behandeling niet in het Albert Schweitzer ziekenhuis plaatsvinden.
U wordt dan overgedragen aan één van de academische ziekenhuizen zoals bijvoorbeeld het Erasmus Medisch Centrum voor de beste behandeling.Toekomstperspectief
Wat zijn de vooruitzichten?
Het is moeilijk om daar iets over te zeggen. Het succes van een behandeling is in grote mate afhankelijk van specifieke kenmerken van de acute myeloïde leukemie en eventuele bijkomende ziektes of beperkingen van de patiënt.
Ons team
Welke zorg kan ik verwachten?
In het Albert Schweitzer ziekenhuis wordt u als patiënt en als naaste begeleid door een klein en betrokken team, bestaande uit onder andere de hematoloog, oncologieverpleegkundige en verpleegkundig specialist.
Zeker tijdens een behandeltraject met chemotherapie wordt dit team uitgebreid met medewerkers van de afdelingen fysiotherapie, diëtetiek en het Psychomedisch Centrum.De afdeling diëtetiek geeft onder andere uitgebreide informatie over het belang van goede voeding.Ook verwijzen wij graag naar de website van de patiëntenvereniging Hematon voor meer informatie over acute myeloïde leukemie.