Kwalitatieve zorg

Multidisciplinaire samenwerking

In het Expertisecentrum RPF werken meerdere medische disciplines intensief samen om zo de best mogelijke zorg aan RPF-patiënten te geven. Zo werken de internist-nefroloog, radioloog, uroloog, patholoog en vaatchirurg nauw met elkaar samen.

Eerder onderzoek opnieuw beoordelen

In de zoektocht naar de juiste diagnose is er vaak al eerder onderzoek gedaan, bijvoorbeeld CT-, MRI- en PET-scans. Onze in RPF gespecialiseerde radiologen zullen dit eerdere onderzoek opnieuw beoordelen.

Ook kunnen we adviseren om een stukje weefsel weg te laten nemen. Dit noemen we een biopsie. De patholoog bekijkt dit weefsel dan onder de microscoop. Daarnaast kan het nodig zijn dat onze in RPF gespecialiseerde patholoog een elders verrichtte biopsie herbeoordeelt.

RPF kan samenhangen met zieke bloedvaten, bijvoorbeeld met een verwijde buikslagader (aneurysma). Daarom is het soms nodig dat ook een vaatchirurg de bloedvaten beoordeelt en controleert.

Verder staan in onze werkwijze centraal:

  • Pas als de onderzoeksfase klaar is, kunnen we de diagnose RPF al dan niet stellen.
     
  • We lichten onze RPF-patiënten uitgebreid voor over de mogelijkheden van behandelen met medicijnen. Zo bespreken we wat hier de voor- en nadelen van zijn. Of en welk medicijn er uiteindelijk gekozen wordt gebeurt uiteraard in samenspraak met de patiënt.
     
  • Het bespreken van de mogelijke noodzaak om tijdelijk een urinedrainage te krijgen.
Naar boven