Wat is darmkanker?
Ons lichaam bestaat uit heel veel cellen. Deze cellen delen zich om te vernieuwen en oude cellen worden afgestoten. Dat proces noemen we groeien. Dat lijkt misschien eenvoudig, maar eigenlijk is het een heel ingewikkeld, chemisch proces. En met zo ontzettend veel cellen gaat er weleens iets mis. Dan ontstaat er een ‘fout’ in de cel. Zo’n fout heet een mutatie.
Vaak wordt zo’n fout vanzelf hersteld. Door de cel zelf of door het lichaam. Dan wordt de cel uitgeschakeld. Maar soms gebeurt het dat zo’n verkeerde cel niet uitgeschakeld wordt en zich gaat delen. Bij iedere celdeling die daarna door deze verkeerde cel in gang wordt gezet, ontstaan weer nieuwe verkeerde cellen. Dat kan weken, maanden, soms jaren zo doorgaan. Al die verkeerde cellen, die ongeremd delen, vormen dan samen een gezwel of tumor. Dat is wat we kanker noemen.
Deze verkeerde cellen kunnen in de wand van de dikke darm en endeldarm groeien. We spreken dan van dikkedarmkanker en endeldarmkanker. Dikkedarmkanker kan ook ontstaan vanuit een poliep in het darmslijmvlies.
De dikke darm ligt in de buikholte en is een onderdeel van het spijsverteringsstelsel. De endeldarm (rectum) is het laatste stuk van de dikke darm. De dikke darm is ongeveer 1,5 meter lang en wordt in vijf stukken ingedeeld:
A= opstijgende dikke darm (=colon ascendens);
B= dwarse dikke darm (= colon transversum);
C= afdalende dikke darm (= colon descendens);
D= s-darm of kronkeldarm (=sigmoïd);
E= endeldarm (=rectum).