Zorgpad

Zorgpad Centrum voor Longkanker

Er is een afwijking gezien op de longfoto of CT-scan die van u is gemaakt. Mogelijk heeft u longkanker. In het Centrum voor Longkanker willen we u zo snel mogelijk zekerheid geven en daarom werken zorgverleners vanuit verschillende specialismen nauw samen. U wordt persoonlijk begeleid door een oncologieverpleegkundige. U kunt haar altijd bellen als u vragen of zorgen hebt.

U bent nu hier

HomepageCentrum voor LongkankerZorgpad Centrum voor Longkanker
  1. Stap 1, Onderzoek en diagnose

    Onderzoek en diagnose

    Om u zo snel mogelijk zekerheid te geven over de diagnose, kunt u binnen één week bij ons terecht. De belangrijkste onderzoeken zijn al bij het eerste gesprek gepland. Meestal is een definitieve diagnose binnen een week mogelijk. Soms zijn aanvullende onderzoeken nodig. Dan heeft u de diagnose binnen maximaal drie weken.

    Wij adviseren u om iemand mee te nemen naar alle gesprekken en onderzoeken.  U krijgt veel belangrijke informatie te horen en het kan lastig zijn om alles goed te begrijpen en te onthouden. Ook kan het fijn zijn om uw naaste(n) bij u te hebben om u te ondersteunen als dat nodig is.

    De volgende onderzoeken zijn mogelijk nodig om vast te stellen of u longkanker heeft:

    • CT-scan
    • PET-CT-scan
    • Longpunctie
    • Longfunctieonderzoek
    • Hartfilmpje
    • Echo-bronchoscopie
  2. Stap 2, Aandoening

    Aandoening

    Ons lichaam maakt steeds nieuwe cellen doordat de cellen zich delen. Elke dag zijn er miljoenen celdelingen in uw lichaam. Tijdens al die celdelingen kan er iets mis gaan. Door toeval, maar ook door schadelijke invloeden. Bijvoorbeeld door roken of het werken met schadelijke stoffen. Meestal zorgen reparatiegenen voor het herstel van de schade. Soms werkt dat beschermingssysteem niet. De genen die de deling van een cel regelen, maken dan fouten. De cel gaat zich dan ongecontroleerd delen. Zo ontstaat er een tumor die goedaardig of kwaadaardig kan zijn. Een kwaadaardige tumor kan in omliggende weefsels en organen groeien. Van een kwaadaardige tumor kunnen cellen losraken. Die kankercellen kunnen via het vloed en/of de lymfe ergens anders in het lichaam terechtkomen en daar uitgroeien tot nieuwe tumoren. Dit zijn uitzaaiingen. Als een tumor ontstaat in de long, noemen we dit longkanker.

  3. Stap 3, Verschillende behandelmogelijkheden

    Verschillende behandelmogelijkheden

    De longarts, longchirurg, radioloog en radiotherapeut (bestralingsarts) bespreken gezamenlijk de uitslagen van uw onderzoeken. Elke medisch specialist bekijkt dit vanuit zijn of haar eigen expertise. Samen kijken zijn welke behandeling het beste bij u past.

    Hierna bespreekt uw eigen longarts met u welke behandelmogelijkheden er zijn. Samen met u wordt het behandelplan opgesteld. Fysiotherapie, psychische begeleiding, begeleiding bij uw voeding en revalidatie kunnen onderdeel van uw behandelplan uitmaken. Ook kan het zijn dat u met uw longarts bespreekt dat u van behandeling afziet.

    De volgende behandelingen zijn mogelijk:

    • Opereren
    • Radiotherapie
    • Chemotherapie
    • Immunotherapie
    • Targeted Therapy, doelgerichte therapie
  4. Stap 4, Herstel en resultaat

    Herstel en resultaat

U bent nu hier

HomepageCentrum voor LongkankerZorgpad Centrum voor Longkanker
Naar boven