Zorgpad

CT-scan

Een CT-scan is een röntgenonderzoek waarbij dunne dwarsdoorsnede foto's worden gemaakt. Dit geeft een veel preciezer beeld dan een gewone röntgenfoto. Hiermee krijgt de arts informatie over de vorm, de ligging en de structuur van uw organen en weefsels. 

Het CT-onderzoek (of voluit Computer Tomografisch onderzoek) wordt uitgevoerd door de radiodiagnostisch laborant. De radioloog beoordeelt vervolgens de foto's. 

  1. Onderzoek

    Verloop CT-scan

    Het is meestal nodig om tijdens het onderzoek een jodiumhoudend contrastmiddel in een bloedvat in te spuiten. Zo kunnen we een goede afbeelding krijgen van de verschillende organen en weefsels. Voorafgaand aan de CT-scan prikt een doktersassistent of laborant een infuus in een bloedvat in uw arm. Via dit infuus krijgt u tijdens de CT-scan het contrastmiddel toegediend.

    Van het contrastmiddel kunt u lichte bijwerkingen krijgen zoals een rare smaak in uw mond, een warm gevoel door uw hele lichaam en/of het gevoel dat u urine laat lopen. Deze bijwerkingen verdwijnen weer binnen enkele minuten.

    Een CT-scan duurt ongeveer 15 minuten. Lees voor meer informatie deze folder
  2. Na afloop

    Na de CT-scan

    Na het onderzoek kunt u direct weer eten en drinken. Als u veel drinkt, 2 à 3 glazen water extra, plast u de contrastvloeistof weer uit. Omdat u contrastvloeistof via de bloedbaan heeft gekregen mag u tot één uur na het onderzoek geen voertuig besturen.

  3. Uitslag

    Hoe nu verder?

    De uitslag krijgt u bij uw volgende afspraak met uw specialist.

Naar boven