Zorgpad
Opereren
Tijdens een longoperatie wordt een deel van een longkwab of de hele longkwab verwijderd, afhankelijk van de plaats en de aard van de tumor.
Voorbereiding
Longoperatie
De longoperatie kan op twee manieren gebeuren: via een kijkoperatie (VATS) of via een open operatie. Het verschil zit in de manier waarop toegang tot de borstkas wordt gemaakt. De operatie aan de binnenkant, aan de long zelf, is vergelijkbaar. De longchirurg maakt van te voren een inschatting welke operatietechniek gebruikt gaat worden. Dit is afhankelijk van de plek en de grootte van de tumor. De longchirurg kan dit pas tijdens de operatie zelf definitief bepalen.
Kijkoperatie
Bij een kijkoperatie maakt de chirurg meestal een, twee of drie kleine sneetjes. Via deze kleine sneetjes verwijdert de chirurg dan het longweefsel. Via een cameradie wordt ingebracht kan een longchirurg zien waar geopereerd moet worden. Via de kleine sneetjes worden instrumenten in de borstkas gebracht, waarmee de operatie wordt uitgevoerd. Bij deze techniek is het niet nodig om de ribben open te spreiden. De wond is minder groot. Als de operatie niet goed of veilig met een kijkoperatie kan worden afgemaakt, kan de longchirurg tijdens de operatie besluiten om de borstkas alsnog open te maken en een open operatie uit te voeren.Open operatie
Als van tevoren wordt ingeschat dat de operatie niet goed of veilig met een kijkoperatie kan worden gedaan, zal de longchirurg een open operatie adviseren. Hierbij maakt de chirurg een verticale of horizontale snede tussen twee ribben. Hierbij wordt de borstkas opengemaakt en de ruimte tussen de ribben wordt opgerekt. Hierdoor kan de chirurg direct in de borstkas kijken en opereren.In deze video kunt u stap voor stap zien wat er gebeurt voor, tijdens en na de longoperatie:
Complicaties
Soms loopt het anders
Soms verloopt de operatie anders. Dit is afhankelijk van de plek en de grootte van de tumor. Het is niet altijd van te voren te voorspellen hoe de operatie precies zal verlopen en wat er mogelijk is.Het kan zijn dat:• De operatie heel moeilijk verloopt en er bijvoorbeeld veel bloedverlies is. Of er kunnen andere complicaties optreden.• Er meer longweefsel moet worden verwijderd dan eerder was ingeschat.• Verwijdering van de tumor niet goed mogelijk blijkt bijvoorbeeld door ingroei of door uitzaaiingen. Dan wordt de operatie gestopt.• Een kijkoperatie toch wordt uitgebreid naar een open operatie.Na de operatie wordt uw naaste gebeld hoe de operatie gegaan. Als u weer bent bijgekomen uit de anesthesie wordt dit aan u uitgelegd.Herstel
Na de operatie
Na de operatie gaat u naar de afdeling Intensive Care (IC). Hier wordt u de dag van en nacht na de operatie extra goed in de gaten gehouden. Er staat extra apparatuur om al uw lichaamsfuncties nauwkeurig te bewaken. Als u voldoende stabiel bent, wordt u de volgende ochtend naar de longafdeling gebracht.
Bewegen
Tijdens uw verblijf op de verpleegafdeling gaat u zoveel mogelijk bewegen. Op dag 2 na de operatie gaat meestal de epiduraalcatheter en de blaascatheter eruit, zodat u ook gemakkelijker uw bed uit kunt. De pijnstilling krijgt u hierna in tabletvorm.
De fysiotherapeut komt dagelijks bij u langs om ademhalingsoefeningen met u te doen en om u te helpen met in beweging komen. Steeds iets meer:- Op dag 1 na de operatie: op de stoel zitten en een klein stukje naast het bed lopen.
- Op dag 2 na de operatie: Stukje lopen, douchen, aan tafel eten.
- Op dag 3 na de operatie: Traplopen en overdag uw gewone kleding aan.
Natuurlijk houden we hierbij rekening met wat u kunt en hoe vlot uw herstel verloopt. Bij de één zal dit iets sneller gaan dan de ander.Thuis
Naar huis
Als alles voorspoedig verloopt kunnen patiënten bij een kijkoperatie meestal tussen de vierde en zesde dag al naar huis. Bij een open longoperatie kunt u meestal tussen de vijfde en zevende dag naar huis. Als u naar huis gaat bent u nog niet hersteld, dat gebeurt grotendeels thuis.Bekijk dit filmpje voor meer informatie over uw herstel thuis na de longoperatie: