Zorgpad
Diabetische voetproblematiek en complexe wonden
Als u suikerziekte heeft, kan het zijn dat u last krijgt van uw voeten, zoals koude, droge of verkleurende voeten. Als u last heeft van eelt, kunnen er wondjes onder zitten. Dit eelt ontstaat door schuren in de schoenen, een ingegroeide teennagel of een drukplek op de hiel. Door de suikerziekte kan het zijn dat u minder gevoel heeft aan uw voeten. Daardoor merkt u vaak zelf niet dat uw schoen schuurt of dat u een wondje heeft. Als de wond niet goed geneest, kan dit gaan ontsteken.
Het veranderende gevoel in uw voeten en niet-genezende wondjes horen bij het ziektebeeld dat diabetische voet heet.
Het ontstaan
Hoe ontstaat het?
De voeten hebben net als andere organen zuurstof nodig. Dit zuurstof wordt uit het bloed gehaald. Het zuurstofrijke bloed wordt vervoerd door het lichaam via de slagaders. Bij suikerziekte kan slagaderverkalking optreden. Bij slagaderverkalking worden de bloedvaten in het hele lijf ziek. Bij suikerziekte worden vooral de bloedvaten in de onderbenen en de voet ziek. Er komt dan te weinig zuurstof in de voeten.
Suikerziekte maakt ook de gevoelszenuwen die in de voeten zitten ziek. Er is dan sprake van minder gevoel. Zo kan het zijn dat u niet voelt dat uw schoen niet goed zit of dat er iets onder uw voet zit.Wat kan ik doen?
Wat kan ik doen?
Er zijn belangrijke dingen die u kunt doen om dit te voorkomen. Loop bijvoorbeeld niet op blote voeten, ook al is dit maar voor even. Knip de nagels niet te krom, maar recht af. Schoenen mogen niet knellen of schuren. Heeft u wondjes? Laat er dan meteen naar kijken door een arts.
Meer weten over wat u zelf kunt doen? Kijk dan onderstaande video.De behandeling
De behandeling
Bij een diabetische voet kan de arts de zieke bloedvaten behandelen. Dit kan bijvoorbeeld door de plak in het bloedvat aan de kant te duwen. Dit gebeurt met een dunne ballon aan de binnenkant van het bloedvat. Dit noemen we een dotterbehandeling. Soms wordt er een metalen hekje geplaatst om de plak opzij te houden. Dit hekwerk noemen we een stent.
Soms is een operatie nodig om het bloedvat open te maken en van binnen schoon te maken. Ook kan een bypass operatie nodig zijn. Er wordt dan een omleiding gemaakt die om de verstopping heen gaat. In enkele gevallen is een combinatie van al deze behandelingen nodig.
Als er sprake is van een wond of zwarte tenen, dan moet het dode of ontstoken weefsel worden verwijderd. Dit kan betekenen dat er een amputatie plaatsvindt van een teen, een voorvoet of het gehele been.Diabetische voetenspreekuur
Diabetische voetenspreekuur
Op donderdagmiddag is er een speciaal spreekuur ingericht voor patiënten met suikerziekte (Diabetes) die wonden hebben aan de voet. Bij dit spreekuur is er altijd een afvaardiging van de afdeling vaatchirurgie aanwezig, maar daarbij is bij dit speciale spreekuur ook altijd een podotherapeut, een wondverpleegkundige en een gipsverbandmeester aanwezig. Een orthopaedische schoenmaker is ook betrokken bij het spreekuur en het behandelplan.
Voor meer informatie kunt u terecht bij het Diabatescentrum.Meer informatie
Meer informatie
Wilt u meer video's over diabetische voetproblematiek zien? Klik dan hier.