Tóch een borstsparende operatie
Nietsvermoedend betrad Heleen de bus voor het bevolkingsonderzoek borstkanker en met de diagnose borstkanker kwam ze even later buiten. Na het doorstaan van een borstsparende operatie, maandenlange bestralingen en chemotherapieën, staat er nu nog een laatste behandeling op de planning; een borstreductie.
“Ik kreeg in januari van dit jaar een oproep via het bevolkingsonderzoek borstkanker. In de bus werd ik gediagnosticeerd met borstkanker met aanvankelijk één tumor”, vertelt Heleen. Het traject werd gelijk in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgestart. Heleen: “Dezelfde dag nog kon ik terecht bij de Breast Clinic. Dr. Menke, oncologisch chirurg, wilde graag dat er een MRI werd gedaan, zodat ze een beter beeld kregen van de borst. Ik snapte toen niet gelijk waarom, maar uit de MRI bleek dat ik nog een dieperliggende tumor had.” In eerste instantie kwam Heleen alleen in aanmerking voor een borstamputatie. “Hier zag ik zo vreselijk tegen op; dat vond ik echt heel erg.”
Tóch een borstsparende operatie
Uit nader onderzoek bleek dat de twee tumoren in hetzelfde kwadrant, dus in hetzelfde deel van de borst zaten. Dr. Menke stelde voor om samen met plastisch chirurg dr. Van der Veen de operatie uit te voeren. Heleen: “Ik kwam in februari 2020 op de poli Plastische Chirurgie terecht en toen bleek dat een borstsparende operatie mogelijk was. Dit gaf mij zo’n opgelucht gevoel! In medische termen heb ik een oncoplastische borstreconstructie en een contourherstellende operatie gehad.” Bij een oncoplastische borstreconstructie verwijdert de oncologisch chirurg de tumor, waarna de plastisch chirurg verder gaat met de borstreconstructie. Dit vindt allemaal in één operatie plaats.
9 september heeft Heleen de laatste chemokuur gekregen. Wat bijzonder is, is dat Heleen al schoon was voordat ze begon aan de bestralingen. Heleen: “Ik was al kankervrij, maar omdat ik twee tumoren in twee jaar tijd had, zijn ze te werk gegaan via een hoog preventief beleid. Borstkanker zit in mijn familie. Ik heb twee zussen die borstkanker hebben gehad, waarvan één zus is overleden.” Haar andere zus is 17 jaar later nog steeds helemaal gezond. Heleen: “Mijn zus heeft toentertijd alles gehad: operaties, bestralingen, chemotherapieën. Zij was echt mijn voorbeeld en daar heb ik me aan vastgehouden. Ik vond de chemotherapieën heel eng, maar ik vond het de beste keuze.”
Borstreductie
“Tijdens de operatie is het één en ander verplaatst. Dit was nodig om de vorm van de borst zo natuurlijk mogelijk te houden. Het resultaat is echt heel mooi geworden. Ik heb er een mooie, stevige borst voor teruggekregen!” Na de operatie moest Heleen nog bestralingen en chemotherapie ondergaan. Door de operatie en de bestraling is haar borst aanzienlijk kleiner geworden. Heleen: “Doordat ik genoeg eigen borst had, hebben de chirurgen bij de borstreconstructie geen implantaten hoeven te gebruiken. Hierdoor lijkt de borst natuurlijker, maar is de behandelde borst wel nog een stuk kleiner.” Om dit verschil op te lossen, heeft Heleen binnenkort nog een operatie gepland staan; een borstreductie. “Mijn ene borst is nu twee keer zo groot als de andere. Door de borstreductie krijgen mijn borsten weer hetzelfde formaat.”
Naast dat de afgelopen tijd lichamelijk erg zwaar was, is het Heleen emotioneel gezien ook niet in de koude kleren gaan zitten. Heleen: “Emotioneel helpt het mij enorm dat ik de borstreductie aangeboden heb gekregen. Tot nu toe is alles behandelend geweest en heb ik al veel ellende achter de rug. De borstreductie doe ik écht voor mezelf.”
Tijdens het hele traject hebben dr. Menke en dr. Van der Veen veel samengewerkt. “Het is echt een geoliede machine en er is veel samenspraak”, legt Heleen uit. “Toen ik bij één van de eerste gesprekken te horen kreeg dat ik moest rekenen op een borstamputatie, schrok ik zichtbaar enorm. Dr. Menke zag dat en gaf gelijk aan dat ze in overleg met dr. Van der Veen ging kijken naar wat nog meer mogelijk was. Ze hebben een goed oog voor wat er met jou als patiënt gebeurt op het moment dat je zulk nieuws krijgt en geven gelijk aan dat jij zelf altijd de beslissende keuze maakt.”
“Ga ervoor!”
Heleen: “Als vrouwen vandaag de dag bang zijn om aan dit traject te beginnen, dan wil ik echt zeggen: Ga ervoor! Vraag alles wat je te vragen hebt, ook tussendoor. Niks is gek en ze maken altijd tijd voor je. Zowel dr. Menke als dr. Van der Veen is ontzettend goed en kundig in het begeleiden van jouw traject, waardoor ik altijd alle vertrouwen heb gehad. Ondanks het feit ik een nare en slopende tijd achter de rug heb, heb ik geen seconde spijt van mijn keuzes.”