Zorgpad

Borstreconstructie met de 'rugspiermethode'

Als de grote borstspier tijdens de borstamputatie weggehaald is of als er te weinig huid van goede kwaliteit is overgebleven (bijvoorbeeld na bestraling) is een borstreconstructie mogelijk met de rugspiermethode.  
 
De huid van uw rug met de eronder gelegen spier worden dan gebruikt voor het maken van een nieuwe borst. Bij deze reconstructie brengt de plastisch chirurg ook eerst een weefsel expander in. Tijdens een tweede operatie wordt de definitieve prothese ingebracht.

De operatie duurt gemiddeld drie tot vier uur en u moet drie tot vijf dagen voor in het ziekenhuis blijven. Door het verwijderen van de rughuid met de daaronder gelegen spier ontstaat een litteken. Dit valt meestal onder het bandje van de beha of schuin over uw rug. Voor de rug- en schouderfunctie heeft dat meestal weinig gevolgen. 

Hieronder leest u stap voor stap hoe een operatie volgens de rugspiermethode verloopt.

Bekijk ook de film:

U bent nu hier

HomepageBreast ClinicBorstkanker, wat nu?BorstreconstructieBorstreconstructie met de 'rugspiermethode'
  1. Voor- en nadelen

    Voor- en nadelen

    Voordelen

    • Deze reconstructie kan direct met de amputatie of later worden uitgevoerd.
    • Borst ziet er natuurlijk uit en voelt warm aan.

    Nadelen

    • Vaak is er toch nog een prothese nodig. 
    • Er is een kleine kans op schouder- of rugklachten.
  2. Voor de operatie

    Voor de operatie

    Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt (bijvoorbeeld marcoumar, sintrom, aspirine, Ascal, etc.), moet u dit melden tijdens het eerste gesprek met uw plastisch chirurg. De plastisch chirurg bespreekt met u wanneer u tijdelijk moet stoppen met het innemen van deze medicijnen. Soms moet er nog bloed afgenomen worden.

    Stop met roken!

    Enkele weken voor de operatie zult u volledig moeten stoppen met roken. Roken vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. 

    Gesprek met de anesthesioloog

    Om er zeker van te zijn dat u de operatie lichamelijk aankunt, onderzoekt de anesthesioloog u een aantal weken voor de operatie. Dit is de preoperatieve screening.
    Als het nodig is, wordt u lichamelijk onderzocht. Soms is verder onderzoek nodig zoals bloedonderzoek, een ECG (hartfilmpje) of een longfoto.
    Soms stuurt de anesthesioloog u door naar bijvoorbeeld een internist, cardioloog of longarts.

    Gesprek met de intakeverpleegkundige

    Na het gesprek met de anesthesioloog heeft u meestal aansluitend een gesprek met de intakeverpleegkundige. De verpleegkundige geeft u informatie over uw opname in het ziekenhuis. Als u zelf vragen heeft over uw operatie en uw opname, kunt u deze uiteraard ook stellen.

  3. De operatie

    De operatie

    Soms is er op de plaats van de verwijderde borst te weinig gezond weefsel (huid en spieren) aanwezig om een

    Bron illustratie: KWF Kankerbestrijding

     prothese in te kunnen brengen. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval na bestraling.
    Het is dan mogelijk om huid en spierweefsel van de rug te gebruiken.

    Voor de rug- en schouderfunctie heeft dat weinig nadelige gevolgen. De resterende rugspieren nemen deze taak grotendeels over. Er ontstaat dan wel een litteken op de rug.

    Meestal wordt tijdens de operatie eerst een expander ingebracht.
    De operatie duurt gemiddeld drie tot vier uur en u moet drie tot vijf dagen voor in het ziekenhuis blijven. Door het verwijderen van de rughuid met de daar onder gelegen spier ontstaat een litteken. Dit valt onder de BH-band of schuin over de rug

    Een expander is een ballonnetje dat steeds iets verder wordt gevuld met water. op deze manier wordt het spierweefsel steeds ietsjes verder opgerekt. Als het spierweefsel voldoende is opgerekt volgt een tweede operatie om de definitieve prothese te plaatsen. (zie borstreconstructie met een prothese) 

    Complicaties

    Net als bij andere operaties kunnen ook bij een borstreconstructie complicaties optreden:

    • nabloeding
    • infectie
    • afsterving van weefsel

    Deze complicaties kunnen zich direct na de operatie(s) voordoen. 

    Nabloeding

    Door de operatie ontstaat onder de huid een ruimte die zich met bloed kan vullen. Dat bloed is afkomstig van de bloedvaatjes die tijdens de operatie zijn doorgesneden. Om een nabloeding te voorkomen, worden de bloedvaatjes zorgvuldig dichtgeschroeid of afgebonden. Toch kan het voorkomen dat een bloedvaatje weer open gaat en gaat bloeden. Dan ontstaat er een bloeduitstorting. In het wondgebied wordt een slangetje aangebracht waardoor bloed en weefselvocht afvloeien. Dit heet een drain. Soms ontstaat door een nabloeding een bloeduitstorting die zo groot is dat een operatie noodzakelijk is om het bloed te verwijderen.

    Infectie

    Bij 5 tot 18% van de borstreconstructies treedt een infectie op. Als daardoor de prothese infecteert, moet deze worden verwijderd. De kans op een geïnfecteerde prothese is groter als u:

    • rookt
    • overgewicht heeft
    • grote(re) borsten heeft

    Een ontsteking van de wond wordt meestal behandeld met antibiotica. Als er zich pus in de wond ophoopt, is het noodzakelijk dat de wond geopend wordt. Zo kan de pus weglopen. Meestal wordt er dan een drain aangebracht en zal de wond voorlopig gedeeltelijk open blijven. De wondgenezing zal daardoor extra tijd vergen. De kans bestaat dat het litteken op die plaats ingetrokken raakt. Correctie van dit litteken is later mogelijk.
    Nadat de wond is genezen kan opnieuw een prothese worden ingebracht als u dat wilt. Meestal is dan een expander nodig.

    Afsterving van weefsel

    Als de doorbloeding van het verplaatste weefsel, onvoldoende is, kan een deel ervan afsterven. De medische term daarvoor is necrose. Het weefsel wordt dan kort na de operatie donker of zelfs zwart. Ook ontstaat er een korst. In zo’n geval is een nieuwe operatie noodzakelijk om het afgestorven weefsel te verwijderen. Meestal sterft er weinig weefsel af en zal het uiteindelijke cosmetische resultaat er niet door worden beïnvloed. Roken en overgewicht verhogen het risico op necrose.

  4. Na de operatie

    Na de operatie

    Na de operatie voelt het operatiegebied meestal pijnlijk en gespannen aan. Dit wordt na een paar dagen minder.
    Het is belangrijk voor de doorbloeding van uw benen dat u regelmatig beweging heeft door kleine stukjes te lopen en in een stoel te zitten. Door de benen regelmatig te bewegen kunt u de kans op een trombose verkleinen. We raden u daarom aan om thuis niet in bed te gaan liggen, tenzij de plastisch chirurg u dit nadrukkelijk geadviseerd heeft.

    Voor een goede doorbloeding van het geopereerde gebied, is het belangrijk om geen knellende kleding (BH) te dragen.

    Bij ontslag uit het ziekenhuis wordt een afspraak gemaakt voor controle op de polikliniek Plastische Chirurgie. Tijdens deze controle worden de drains en zo nodig de hechtingen verwijderd.

  5. Resultaat

    Resultaat

    Hoe ziet mijn borst eruit?

    Hoe uw borst er na de reconstructie uitziet is moeilijk vooraf te voorspellen. Dit is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. De plastisch chirurg en de verpleegkundig specialist zullen u hierover zo goed mogelijk voorlichten. Ook kunnen zij u (geanonimiseerde) foto's laten zien van resultaten bij eerder patiënten. Op de website van Borstkanker Vereniging Nederland staan ervaringsverhalen met foto's van patiënten die een borstreconstructie met de Rugspier-methode hebben gehad.

    Corrigerende operatie

    Blijken uw borsten na de reconstructie verschillend in grootte te zijn, dan kan door middel van een operatie de symmetrie verbeterd worden. De gezonde borst wordt dan vergroot of verkleind.

  6. Weer thuis (leefregels)

    Weer thuis (leefregels)

    Als u weer thuis bent, is het belangrijk dat u het de eerste weken rustig aan doet en onderstaande adviezen en leefregels opvolgt.

    Als u met een drain naar huis bent gegaan, volgt u dan de instructies uit de folder 'Met een drain naar huis na een borstreconstructie'

    Leefregels

    De eerste zes weken na uw operatie mag u:
    • Uw arm aan de geopereerde zijde niet hoog boven het hoofd brengen of hoog zijwaarts optillen.
    • Niet opdrukken of optrekken.
    • Niet zwaar tillen.
    • Niet sporten.

    Bescherm gedurende één jaar de littekens tegen de zon/zonnebank (door de littekens af te dekken).
    Het operatiegebied, heeft rust nodig om goed te kunnen genezen. Alle bewegingen die geen pijn doen, zijn toegestaan.
    Wij raden u aan om voor de eerste tijd thuis zelf hulp te regelen. Soms is er langere tijd nodig om te herstellen. Met een eventuele tweede operatie wachten we altijd tot u weer bent aangesterkt.

    Wanneer een arts waarschuwen

    Het is nodig dat u een arts waarschuwt:
    • Als de wond fors gaat bloeden
    • Toenemende pijn
    • Bij plotseling optreden van zwelling
    • Als u koorts heeft boven de 38.5°C
    • Als de pleisters gaan jeuken, ruiken of uitslag veroorzaken
    • Bij ongerustheid

    Tijdens kantooruren kunt u bellen met de polikliniek Plastische Chirurgie, tel. (078) 652 32 66.
    Buiten kantooruren kunt u bellen met Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis via het algemene nummer van het Albert Schweitzer ziekenhuis, tel. (078) 654 11 11. De Spoedeisende Hulp neemt zo nodig contact op met de dienstdoende plastisch chirurg.
     

U bent nu hier

HomepageBreast ClinicBorstkanker, wat nu?BorstreconstructieBorstreconstructie met de 'rugspiermethode'
Naar boven